Jet na klasický několikatýdenní tábor mimo metropoli odmítají. Jiné děti rodiče nestihli přihlásit. Nastává tak tradiční problém: Kam se školními dětmi o prázdninách?

Rozdílné ceny 

Šikovnou alternativou klasických táborů jsou tábory příměstské. Každoročně je o ně velký zájem. „Pro rodiče je forma příměstských táborů rozhodně zajímavá. Jednak jsou finančně výhodnější a pak děti dnes nejsou moc zvyklé spát jinde než doma," vysvětluje Anna Vrbová, koordinátorka pražských táborů Vědecké léto.

Ceny příměstských kempů se různí. Pohybují se v rozmezí několika set korun za jednodenní pobyty po několik tisíc za týdenní akce. Běžně rodiče zaplatí kolem dvou tisíc korun. Někteří organizátoři nabízejí slevy dětem, které jejich tábory navštívily již dříve. V ceně je kromě programu a lektorů většinou započítáno i jídlo a pití.

PRORAM OD DEVÍTI

Program začíná v devět hodin ráno a končí mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední, kdy si rodiče vydováděné děti opět vyzvednou. Organizátoři se ovšem i v tomto snaží zájemcům vyjít vstříc. „V případě, že rodiče potřebují, mohou děti přivést už v osm hodin," uvedl Otakar Faifr za příměstský tábor Cirkulet.

Nejvíce kempů je určeno dětem od 6 do 15 let, jsou ale výjimečně i pro předškoláky od tří let nebo naopak až pro teenagery do 18 let.

Dětem se věnují zkušení vedoucí, kteří se obecně zaměřují především na rozvoj samostatnosti, kreativity, ale i týmové práce. „O děti se starají lektoři, kteří přes rok vyučují naše vědecké kroužky. Pokud jde o nové pracovníky, projdou před tábory školením," popsala Anna Vrbová.

Akrobatem, vědcem nebo filmařem

Nabídka příměstských táborů v Praze je každoročně velmi široká. Děti se mohou věnovat sportům, vědě, zvířatům, cizím jazykům, umění nebo třeba programování. Rodiče tak mohou vybírat podle toho, co jejich ratolest zajímá a co by se případně chtěla více naučit.

Školáci, kteří se chtějí během léta ponořit do tajů vědy, mohou navštívit tábory organizací Mensy nebo Věda nás baví. Ratolesti si zde zábavnou formou vyzkoušejí řadu experimentů a her. Mimo to podniknou i výlety po městě.

„Děti vyrážejí do muzeí, minizoo, triloparku, archeoparku a podobně. Mají zDe zařízený program s průvodcem a plní edukativní úkoly. Dva dny z týdne jsou vždy mimo místo tábora," popsala Anna Vrbová z Věda nás baví. Jejich kempy mají stále poslední volná místa. Rodiče mohou vybírat z ter- mínů v červenci i v srpnu. „Děti se mohou hlásit v průběhu celého léta. Čím dříve, tím lépe pro nás, abychom věděli, s kým můžeme počítat. Hlásit se dá ale třeba i týden předem," upřesnila Vrbová.

Ne všechny tábory jsou volné

Podobně jsou na tom i pražské domy dětí a mládeže. „Někdo se v případě, že je stále volné místo, přihlašuje o víkendu a v pondělí už nastupuje na tábor," uvedla Markéta Maskaluková z Ulity, Domova dětí a mládeže Prahy 3.

Ne všechny tábory jsou stále k mání. Velký zájem byl letos v Ulitě například o kempy s keramickou dílnou. Děti se zde mohly hlásit už od března. Většina kapacit je proto plná. Rodiče však své potomky mohou hlásit dál jako náhradníky. Stává se běžně, že řádně přihlášené děti ve vybraném termínu onemocní.

Největší zájem je o specializované programy. Akrobatický tábor Cirkulet oproti loňsku navýšil kapacitu, i tak bylo míst nedostatek. „Letošní termín byl vyprodaný během tří týdnů," uvedl Otakar Faifr.

Příměstské tábory.

Čtěte také: Ve středních Čechách roste zájem o pobytové i příměstské tábory