Například jeden z kandidátů za Prahu 1 rektor Karlovy univerzity Václav Hampl svého času řekl, že každé soutěžení ve prospěch veřejnosti může přinést zase jenom prospěch. Proto do volebního klání jde. Jeho soupeř v barvách ODS a šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz své dojmy zatím nijak nekomentuje.

Hlavní slovo má přece volič - to říkají politici z kterékoliv strany. Jde jen o to, zda právě volič bude chtít ve druhém kole vůbec něco chtít rozhodovat. Tradičně se v senátních volbách daří sociálním demokratům. V Praze své ambice sice museli utlumit, ale v jiných krajích nikoliv. Horkých želízek v ohni mají i tak dost.

„Těžko nyní soudit, zda druhé kolo bude v otázce účasti kopírovat aspoň to první. Je přece obecně známo, že jakékoliv volby mají po prvním dni menší účast," míní ministr Jiří Dienstbier s tím, že společnost se mění, zřejmě se bude muset změnit i způsob voleb.

Politika lidi unavuje

Praha ještě donedávna byla baštou vysoké volební účasti a v těchto komunálních mnozí obyvatelé metropole zřejmě volili jiný program. Bezmála pětačtyřiceti procentní výslednice návštěv u volebních uren tak dává jasný signál - společnost je z politiky unavená. Respektive spíše zklamaná.

„Byly tady ještě nedávno garnitury, které bezohledně plenily nejen ekonomiku, ale 
i svatou trpělivost národa. Občan si po tom na vše zlé pochopitelně pamatuje. A jako volič to pak samozřejmě těmto garniturám spočítal. Tak se nedivme, že se teď ve vnímání politiky chová tak, jak se chová," vysvětloval sociálně demokratický poslanec Vítězslav Jandák.