První zmínky o vinicích na území Prahy se začaly objevovat již ve 12. století. K těm úplně nejstarším patří vinice pod Strahovským klášterem, o které se můžeme dočíst už v listinách z roku 1143.

Národní park Podyjí a vinice Šobes
Šobes v Podyjí? Místo, kde víno pěstovali už staří Římané

Nejspíše nejdéle fungující vinicí je ale vinice sv. Kláry v Troji, jejíž historie sahá až do vlády Václava II. a jejíž provoz se zachoval dodnes.

Milovník vína Karel

K největšímu rozkvětu pěstování vína v Praze docházelo za vlády Karla IV., který nařídil, aby se všechny jižní svahy osázeli právě vinnou révou. Nová doba vinic české metropole, jež se rozkládají na přibližně jedenácti hektarech, se může datovat teprve do devadesátých let minulého století. V tomto období se obnovila například Grébovka na Vinohradech či vysočanská Máchalka.

Co se týče odrůd, nejčastěji se v metropoli setkáte s Rulandským modrým, Müllerem Thurgau, Modrým Portugalem či Muškátem moravským.

Vraní skála v Národním parku Podyjí
Vydejte se na putování za neobyčejnou faunou a flórou Národního parku Podyjí

Roční produkce se v pražských vinařstvích často pohybuje pouze v řádu stovek lahví. Mezi ta, která z těchto čísel výrazněji vybočují, patří vína z vinic Salabka či sv. Kláry. Na této vinici v Troji je od roku 2004 i vinohradnická a vinařská naučná stezka. Její součástí jsou především popisky téměř všech moštových odrůd révy vinné, které jsou povoleny k pěstování a výrobě vína v České republice.

Vinice sv. Kláry
(Trojská 800/196, Praha 7 Troja)

Tato vinice zde byla pravděpodobně již za vlády Václava II. Vinice sv. Kláry byla původně spojena s Trojským zámkem. Zde se také hrozny zpracovávaly v ohromných sklepích, do kterých se dalo vjet celými povozy.

Salabka
(K Bohnicím 849/2a, Praha 7 Troja)

Vinice jsou součástí soukromého vinařství s restaurací Salabka a mají rozlohu přes čtyři hektary a produkci okolo 18 tisíc lahví ročně. Při návštěvě určitě nevynechte ochutnávku některého z patnácti místních vín či pálenek ze zdejší palírny první v Praze.

Mokřady, jako jsou Josefovské louky, dobře odolávají extrémním výkyvům počasí a představují tak velmi významný životadárný prvek krajiny.
Josefovské louky sucho netrápí, umělý mokřad překypuje životem

Vinice Grébovka
(Havlíčkovy sady, Praha 2 Vinohrady)

Historická vinice Grébovka je pozůstatek rozsáhlých vinic založených Karlem IV. ve 14. století, které dříve zabíraly celou plochu dnešních Havlíčkových sadů. Součástí areálu vinice jsou dvě historické stavby ve Viničním altánu najdete vinný restaurant s ochutnávkou místních vín přímo. V pavilonu Grébovka je zase kavárna. Kromě toho je součástí vinice také budova Vinného sklepu Grébovka, kde se od roku 2009 zpracovávají hrozny z vinice přímo na místě.

Svatováclavská vinice
(Pražský hrad)

Vinice je přístupná přímo od Hradu i ze západní strany směrem od zastávky Malostranská. Limitovanou edici vína ze Svatováclavské vinice můžete ochutnat pouze v restauraci Villa Richter. Areál Svatováclavské vinice a Richterovy vily je přístupný celoročně v době od 10 do 23 hodin.

Svatojánská vinice
(Praha 1 Hradčany)

Réva vinná se na území Strahovské zahrady pěstovala již před rokem 1143, kdy byl založen Strahovský klášter premonstrátů. Během válečných let (husitské války, třicetiletá válka, válka o rakouské dědictví) byly vinice zcela zničeny, ale pokaždé se je podařilo znovu obnovit. Zanikly až během 19. století a zachoval se pouze viniční lis ve zdi Úvozu. Oddělení péče o zeleň MHMP obnovilo část vinice kolem tohoto lisu v roce 2011.

Muzeum smyslů v Praze
Otestujte všechny svoje smysly. Praha ukrývá netradiční muzeum

Vinice Baba
(Nad Paťankou 2473/12, Praha 6 Dejvice)

Vinice na břidlicovém skalním útvaru byla založena roku 1562. Roku 1650 byl novým majitelem vystavěn letohrádek s viničním lisem. Dnes je viniční trať Baba certifikována jako ekologická produkce.

Vinice Albertov
(Na Slupi, Praha 2 Nové Město)

Jižní svah Nuselského údolí naproti Vyšehradu poskytuje vhodné podmínky pro pěstování révy vinné, což podtrhuje původní jméno potoka Botiče, Vinný potok. Roku 2009 byla uvnitř dochovaných hradeb obnovena část vinice a postaven romantický altán a vzniklo tak příjemné místo k odpočinku a zároveň připomínka někdejšího rozmachu pražského vinohradnictví.

Vinice pod Strahovským klášterem

(Praha 1 Hradčany)

Tato nevelká vinice s vyhlídkou je součástí zahrad Strahovského kláštera, které se rozprostírají ve svahu u jižní strany konventu mezi ulicemi Úvoz a Strahovská. Vyhlídka s vinicí navazuje na Opatskou zahradu s letní zahradní restaurací a v současnosti se zde pěstuje odrůda Hibernal.

Provozovatelé nového stánku chtějí také provozovat letní kino.
Poděbrady mají novou pláž. Stánek s občerstvením vyrostl na hromadě písku

Modřanská vinice
(Chuchelská 1, Praha 4 Modřany)

Nejstarší zmínka o vinicích v Modřanech je uvedena v listině českého knížete Soběslava II. z roku 1178. V roce 1987 ji obnovili členové Českého zahrádkářského svazu, kteří dodnes pečují o historické i novodobé odrůdy keřů révy vinné na ploše 1,1 hektaru.

Vinice Máchalka
(Pískovcová 738, Praha 9)

Na území mezi dnešními pražskými částmi Vysočany a Prosek jsou vinice doloženy již na počátku 12. století, v lokalitě zvané „Pod Prosíkem“. Od roku 2000 na terasách udržují genový fond. Posezení je otevřeno každou středu až pátek od 15 do 18 hodin.

Vinice u Starého purkrabství na Vyšehradě
(Praha 2 Vyšehrad)

Réva vinná se tu pěstovala až do konce 17. století, kdy bylo území královského paláce proměněno v barokní vojenskou pevnost. V roce 2006 vznikly v jihozápadní části Vyšehradu, u Starého purkrabství, tři malé vinice. Všechny jsou střešními zahradami nad pozůstatky někdejších palácových budov.

Letecký pohled na oboru Obelisk na Břeclavsku a obnovenou krajinu.
Do krajiny vrátili vodu. Obora Obelisk ochlazuje okolí, tvrdí architekt

Vinice vyšehradské kapituly
(K Rotundě 10, 128 00 Praha 2 Vyšehrad)

Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě byla založena prvním českým králem Vratislavem kolem roku 1070. Vlastnila rozsáhlé pozemky včetně vinic. Připomínkou dávné tradice je vinice v zahradě Nového děkanství.

Vinice pod Vyšehradem
(Podolské nábř. 157/4, Praha 4 Podolí)

Ústav pro péči o matku a dítě, známý jako Podolská porodnice, je součástí Pražské památkové rezervace. Na jižním svahu přímo pod hradbami barokní pevnosti Vyšehrad byla založena vinice. V letech 2012 až 2015 zde bylo vysazeno 197 keřů révy vinné.

Pražské vinobraníUskuteční se o víkendu 15. a 16. září na pražském Vypichu. Vedle degustace českých a moravských vín se můžete těšit na someliérský kurz, výrobu vlastního burčáku a doprovodný hudební program. Pořadatelé slibují i speciality německého Oktoberfestu. Domů si můžete odnést i sazenice vinné révy a prohlédnout si zemědelské stroje, které se využívají při péči o vinohrady.

Představení kosterního modelu mamuta srstnatého v Zoologické zahradě Ostrava 15. srpna 2018.
Ostravská zoo odhalila model mamutí kostry v životní velikosti