„Veřejnost mi píše, některé věci jí přijdou nelogické. Například, proč hubíme domácí chovy, když volně žijící ptactvo tady prostě je. Ptačí chřipku může šířit až 50 druhů volně žijících ptáků. Na rovinu, to je věc, kterou nejsme schopni řešit," uvedl ministr. Důležité je podle něho zabránit šíření mezi jednotlivými drobnými chovy. „Pro každého chovatele je klíčové, aby zabránil možnosti kontaktu s nakaženou drůbeží. A to jak přímého, tak způsobeného tím, že nakažený trus spadne do výběhu," vysvětlil.

Ptačí chřipka se objevila po deseti letech

Veterináři již dříve informovali, že nechtějí vybíjet volně žijící vodní drůbež. Na místech, kde je její přirozené životní prostředí, například v okolí vodních ploch, by se po vybití prostě jenom objevilo další hejno ptáků.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po téměř deseti letech asi před týdnem. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Obec Počet utracených kusů
Moravský Krumlov - obec   2121
Moravský Krumlov - Sebol kachny   1828

Oslavany

  1519
Nová Ves   1121
Ivančice   5413
Lázně Toušeň   1025
Chotčiny na Táborsku      50
Celkem 13.077

Zdroj: Státní veterinární správa a ČTK

Čtěte také: Strach z ptačí chřipky? Není důvod!