Program2. května 2015 od 14 hodin
- rekonstrukce boje u chodovské školy v ulici Květnového vítězství

2. května 2015 od 16 hodin
- položení věnců na chodovském hřbitově a krátká bohoslužba k uctění památky

Den pokračuje v Základní a mateřské škole Chodov.

Vedení Prahy 11 se rozhodlo, že se k těmto oslavám připojí právě historickou rekonstrukcí. Aby mohlo představení vidět co nejvíce lidí, posunuli datum akce o něco dříve, aby to vyšlo na sobotu. První sovětský tank se na Chodově objevil 9. května ráno.

Program oslav bude následující. „Akce bude rozdělena na dvě části. První bude replika bojů o chodovskou školu a druhá bude pietní akt na chodovském hřbitově," přiblížil starosta městské části Jiří Štyler. Celou akci bude moderovat Radek Galaš z Muzea policie ČR.

Nejprve se před školou sejde na 150 vojáků v dobových uniformách. Ve školy totiž tenkrát fungoval lazaret s německými vojáky.

Figuranti budou zastupovat německé vojsko, Rudou armádu i civilisty. „Chceme, aby to bylo co nejvíce autentické. Už máme připravený zábor před školou, dokonce odkloníme i linku městské dopravy a překryjeme přechody pro chodce," popisuje starosta.

Dokonce i novináři a fotografové pohybující se mezi figuranty budou mít na sobě označení Červený kříž. Totiž v té době ještě neexistovali nápis press. Speciálně se vypořádali i s ozvučením. Aby diváci slyšeli a přitom to nerušilo autentičnost rekonstrukce, umístí pořadatelé reproduktory do oken školy.

Program pro dospělé i děti

Ve druhé části programu se pak půjde podobnou cestou, kudy vezli padlé na hřbitov. Je tam kolem 240 pomníků všech lidí, kteří se podíleli na osvobození Prahy. Pietní akt zahájí kostelní sbor, následuje krátká bohoslužba a po proslovu starosty zahájí vojáci čestnou salvu. Pořadatelé myslí i na pamětníky, pro které bude pro přesun přistavený autobus.

U školy bude i v době druhé části připravený doprovodný program. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dobovou techniku a k dispozici budou i dobrovolní hasiči. Na místě bude připravené i občerstvení. Děti se mohou vydovádět na skákacím hradě.

Na akci jsou pozváni také zástupci několika ambasád. „Dokonce se nám ozvala ruská rodina, která nemůže najít ostatky svého příbuzného. Požádali nás, jestli se nemůžou zúčastnit naší akce a vzpomenout si tak na něj," dodává starosta jedenácté městské části Štyler.

70. výročí konce druhé světové války.

V květnu 1945 bojovali Chodovští za svoboduK povstání v Praze 5. května 1945 se připojili i občané Chodova. Obklíčili chodovskou školu, kde sídlila jednotka SS. Po vyjednávání složilo zbraně všech 168 vojáků, které internovali ve třídách. V noci se pak vydaly dvě čety chodovských bojovníku na pomoc do Kunratic.

V neděli 6. května se jedna z hlídek snažila přimět ke kapitulaci německé vojáky, kteří u Milíčovského lesa byli u vlakového transportu. Němci ale dvoučlennou hlídku v přestřelce zabili.

Na Chodov zaútočilo 7. května čtyři sta esesáků s děly, minomety a kulomety. Místním pomáhali i lidé z Hájů, Vršovic, Záběhlic nebo Průhonic. Boje se protáhly do noci. Němci vraždili i civilisty ukryté v domech a demolovali domy. Odvedli skoro devadesát rukojmích. Pak přišli na pomoc posily z Uhříněvsi a Hostivaře a bojovou linii dostali pod kontrolu. Před půlnocí se začali nacisté stahovat a odnášet své mrtvé. V boji zahynulo 49 místních obránců a civilistů.

Po poledni 9. května přijely na Chodov první jednotky Rudé armády. Přestřelky v okolních lesích se protáhly až do 12. května.

Čtěte také: Výstava zachycuje válku očima českých fotografů. Na Hradem letěly stíhačky