Výroky jako "Jízdenku mi sežral pes" nebo "Já tramvají jenom procházím" přitom nejsou z hlavy marketérů, jde o autentické výmluvy, které si pražští revizoři vyslechli. “Některé z nich jsme museli dost upravit, aby se vůbec daly publikovat,” uvedl Jaroslav Mach z odboru rozvoje a financování pražského magistrátu.

Historická tramvaj KT4D jela Prahou.
Historická tramvaj z Postupimi jela Prahou. Na Výstavišti si ji lidé fotili

Dvě černé tramvaje budou jezdit zejména na lince 17 a 13 a snažit se pomocí vtipu lidi motivovat k poctivému nákupu jízdenky nebo předplaceného kuponu. Samozřejmě i v nich se budou kontrolovat jízdenky a revizoři nebudou na černé pasažéry o nic mírnější.

I když nápisy vyvolávají na tvářích cestujících pobavené úsměvy, reálné situace bez jízdenky většinou tak zábavné nejsou. “Je to trapné,” shrnuje své pocity z takové situace vedoucí odboru Přepravní kontrola Pavel Kurka, který sám pracoval jako revizor 25 let.

Opravny MHD - Ústřední dílny Dopravního podniku v pražských Malešicích.
Dopravní podnik rozšíří za čtvrt miliardy opravnu tramvají v Hostivaři

“Kreativita je nedostatkové zboží a nestoupá,” dodává pak s tím, že cestující přidávají na drzosti, takže se v současnosti nestydí použít ani tu nejotřepanější a evidentně nepravdivou výmluvu. A vzpomíná třeba na člověka, který se vydával za vysokoškolského studenta, ale nemohl si vzpomenout, jak se jeho alma mater jmenuje. Pasažéři podle jeho zkušeností také zkoušejí dělat že neslyší, že tvrdě spí nebo se pokouší vydávat za cizince.

Pražští revizoři za první čtyři měsíce letošího roku přistihli přes 90 000 černých pasažérů. Ti mohou zaplatit jenom polovinu pokuty, pokud si zakoupí roční kupón. Od začátku kampaně v říjnu loňského roku toho využilo 2902 černých pasažérů. Podle Kurky tím přinesli DPP více než 10,5 milionu korun. Počty zakoupených ročních kuponů každým rokem rostou, loni je využilo přes 310 000 cestujících, tedy o 28 000 víc než v roce předchozím.

Tramvaj 14T.
Praha dohání jiná krajská města. Platba kartou v tramvajích se přiblížila

Výmluvy černých pasažérů
Já tou tramvají jenom procházím.
Jsem agent v utajení, nesmím si prozradit krytí.
Jízdenku mi sežral pes.
Všechno mi ukradli, dokonce i jízdenku.
Nemohla jsem poslat sms jízdenku venku, byla tam hrozná zima.
Mám jiné starosti, chcíplo mi morče.
Mám dneska narozeniny.
Jedu jenom jednu stanici.
Zrovna si jedu koupit kupón.
Dala jsem jízdenku dítěti na hraní.