Zikmund a Hanzelka coby absolventi ekonomie vyrazili do Afriky 22. dubna 1947 s cílem objet svět. Na den a hodinu stejně jako tehdy vyjede dnes v 9:30 jízda veteránů z pražské Opletalovy ulice a zamíří před technické muzeum, kde bude sraz veteránů.

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund.
Muzeum připomíná 70 let od cesty Hanzelky se Zikmundem

Jízda zamíří do Marseille

Posléze se vozy vydají do Zlína, kde se koná festival Neznámá země, oslavující 70 let od první cesty známého cestovatelského dua. Vozy projedou i kolem vily, kde žije osmadevadesátiletý Zikmund. Jízda pak zamíří do Marseille.

Cesta Zikmunda a Hanzelky v roce 1947 vedla nejprve do Afriky, z Kapského města pak přepluli do Argentiny a vydali se na pouť po Jižní a Střední Americe. Za tři a půl roku projeli 44 zemí, urazili 111 tisíc kilometrů, z toho 61.700 ve svém voze. Pořídili 10 tisíc fotografií a natočili 11 kilometrů filmu.

Ilustrační foto.
V Praze skončil závod veteránů - 1000 mil československých

S jejich příběhem v sobotu seznámí návštěvníky i pražské technické muzeum, které pro ně připravilo mimo jiné komentované prohlídky automobilové sbírky a slavné Tatry 87. V přednáškovém sále uvede třikrát dokument Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda z roku 2014 a expozici Doprava doplnilo o věci z první cesty Hanzelky a Zikmunda do Afriky, a to o pistole, mapy, mince, suvenýry nebo obuv.