V sobotu začnou statické zkoušky na mostě X021, který sousedí s mostem, jenž je od února 2019 podepřen. „Na mostě X021 v Bubenské změříme jeho průhyb poté, co na něj najedou plně naložená nákladní auta. Zároveň budeme sledovat, jak se most vrací do původní úrovně a jak se konstrukce chová, když se po ní jezdí různými rychlostmi a po různých drahách,“ vysvětluje Petr Smolka, generální ředitel TSK. Tyto práce si přes den vyžádají kompletní uzavírku.

Na mostě X023, který vede přes nábřeží Kapitána Jaroše, se v neděli ráno začne dynamickou zkouškou. Díky ní je možné sledovat kmitání mostní konstrukce vyvolané budičem kmitů. Na základě tvarů a frekvence konstrukce pak technici provádějí statické výpočty. V podvečerních hodinách se TSK zaměří na zkoušky statické.

TSK Praha instaluje nosníky pod kritické pole číslo 4 mostu X022 na Vltavské.
Most u metra Vltavská zpevní nosníky. Podepření může vydržet i 10 let

Aby však mohla nainstalovat snímače, musí se ve 12 hodin omezit provoz v jednom jízdním pruhu pod mostem. „Rozhodli jsme se sloučit všechny tyto práce do jednoho víkendu, abychom daný úsek nemuseli uzavírat dvakrát. Bude to kapacitně i logisticky náročné, ale pro Pražany i projíždějící to bude příjemnější,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora a radní pro dopravu.

Kudy povede objiždka?

Objízdná trasa směrem do centra povede z Bubenské ulice přes ulice Veletržní – Dukelských hrdinů – nábřeží Kapitána Jaroše – Štefánikův most – nábřeží Ludvíka Svobody – Holbova – Klimentská.

Objízdná trasa směrem z centra povede z Malé Strany přes Bubenské nábřeží – Argentinská – U Topíren – Za Viaduktem a po nábřeží Kapitána Jaroše.

Sjezd do Argentinské ulice z Hlávkova mostu bude zachován. "Prosíme řidiče, aby sledovali přenosné dopravní značení, které budeme v průběhu měření upřesňovat, tak jak budou jednotlivé práce hotovy. Dopravní omezení začne platit v sobotu vpodvečer a mělo by být ukončeno na mostě u metra Vltavská X021 v noci ze soboty na neděli. Omezení na druhém mostě přes nábřeží Kapitána Jaroše bude pouze v neděli v čase od sedmi hodin večer do půlnoci," uvedla TSK na svém webu.

Lanový most na Jižní spojce.
Lanový most v Praze se kroutí. TSK zaplatí 26 milionů korun za diagnostiku