Na primární prevenci nemocí, kterou pacientům poskytují praktičtí lékaři, jde v Česku asi půl procenta nákladů na zdravotnictví. Dalších asi 60 milionů korun ročně stojí screeningové programy, tedy pravidelné testy na nádory prsu, děložního hrdla a tlustého střeva a konečníku.

Lysohlávky. Ilustrační foto
V Česku by se mohl testovat vliv lysohlávek na léčbu deprese

Některá vyšetření jsou od 50 let zdarma

Odborníci by ocenili, pokud by byla mezi sledované nemoci zařazená také rakovina prostaty. Lékaři ji ročně zjistí téměř u 7 tisíc mužů, mělo nebo má ji asi 48 tisíc Čechů. Ročně na ni zemře 1.500 z nich. Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhý nejčastější onkologický problém v EU, rakovina prostaty třetí. První je rakovina plic.

Prohlídka zaměřená na zjištění rakoviny tlustého střeva a konečníku je zdarma od 50 do 70 let. V roce 2014, kdy bylo zavedeno zvaní formou dopisu, bylo otestováno asi 30 procent populace daného věku.

Ilustrační foto
Nádory má více Čechů. Přibývá však těch, co se vyléčí

Lidé mají nárok na preventivní prohlídku jednou za dva roky u praktického lékaře, dvakrát ročně u zubaře a ženy navíc jednou do roka u gynekologa. Od 30 let pak mohou podstoupit jednou za dva roky také vyšetření na hladinu cukru v krvi. Pacienti trpící cukrovkou, vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními poruchami mají od 50 let věku nárok na vyšetření týkající se ledvin. Další preventivní prohlídky se týkají dětí.

V pondělí začne Týden chlapů

V pondělí začíná týdenní informační kampaň Týden chlapů. Nadační fond Petra Koukala v něm vyzývá všechny muže, aby si zašli k lékaři na preventivní prohlídku. Apeluje také na partnerky a manželky českých mužů, které mohou ovlivnit, jak se muži o své zdraví starají. Na webu projektu je seznam partnerských ordinací, které jsou připravené muže vyšetřit.

Klášterní kostel sv.Benedikta.
Na Hradčanské náměstí si do kláštera bosých karmelitek lidé chodí pro modlitbu


Projekt pořádá farmaceutická firma Sanofi a nadační fond Petra Koukala. Badmintonistovi byla rakovina varlat zjištěna ve 24 letech. Kromě operace nádoru musel podstoupit i chemoterapii. Po vyléčení se ke sportu vrátil a začal se aktivně věnovat prevenci rakoviny u mužů.