Policie na twitteru oznámila, že nebude lidem bránit ve shromažďování kvůli mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví. Pokud policisté zjistí porušení hygienických podmínek, věc zadokumentují a předají hygienické stanici.

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář přišel s transparentem 29. dubna 2020 do Letenských sadů v Praze protestovat proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru.
Milion chvilek protestoval proti Babišovi: Nechceme vakcínu, chceme svobodu

Kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku zakázané hromadné akce nad 500 osob. Spolek Milion chvilek je ale přesvědčen o tom, že příslušné nařízení ministerstva zdravotnictví se nevztahuje na právo shromažďovací. „Vláda tvrdí opak, proto podáme správní žalobu," uvedl Mikuláš Minář. Podle názoru právníků spolku je omezení nezákonné a protiústavní.

Maximální počet účastníků bude dodržen

Minář je také přesvědčen o tom, že omezení má za cíl zdiskreditovat protestní akce. „Vláda na nás šije \'boudu\' a chce protesty jednou provždy u většiny národa zdiskreditovat. Nedejme jí teď tu záminku," uvedl.

Hraniční kontrola v Hodoníně. První den uvolnění režimu pro cesty na Slovensko a ze Slovenska.
PŘEHLEDNĚ: Do zahraničí podle semaforu. Na kulturní akce ve více lidech

Organizátoři demonstrace na Staroměstském náměstí proto dodrží podmínku maximálního počtu účastníků. „Na úterní akci proto skutečně vpustíme pouze 500 osob," upozornil předseda spolku.

Menší akce po celé republice

Ze stejného důvodu se neuskuteční ani plánovaný pochod ke Strakově akademii, který měl být součástí úterní demonstrace. „O to důležitější bude, aby se po celé republice uskutečnilo co nejvíc lokálních akcí, které se do 500 lidí pohodlně vejdou," řekl dnes Minář.

Hra o sněmovnu může skončit předčasnými volbami

Organizátoři demonstrace na Staroměstském náměstí chtějí dát najevo nesouhlas s chováním vlády, a to nejen v době epidemie nového koronaviru. Kabinet podle spolku šířil v období nouzového stavu chaos, omezoval práva občanů a překračoval své pravomoci. Účast na demonstraci oznámilo asi 5 tisíc lidí