Boj o sluneční paprsky, tak se dá nazvat dlouhotrvající spor mezi Jedličkovým ústavem a fotbalovým klubem Slavoj Vyšehrad.

Na jedné straně stojí klub, který chce na hranici pozemků mezi hřištěm a školou pro handicapované děti postavit novou tribunu, na té druhé vedení ústavu, podle kterého by konstrukce kompletně zastínila celou stranu objektu, kde jsou učebny.

Happening proti stavbě

A protože Slavoj již získal od úřadu čtvrté městské části územní rozhodnutí, Jedličkův ústav mu teď vrací ránu v podobě okamžitého odvolání. Ve středunavíc před budovou vyrostla atrapa tribuny, u níž se v rámci happeningu vystřídaly desítky dětí ze zdejších škol.

Prezident klubu Jaroslav Klíma se ale proti napodobenině tribuny ohradil. Podle něj má být ve skutečnosti o metr a osmdesát centimetrů nižší. „Dohady mezi námi a školou se vlečou už roky, my jsme se snažili vyjít ústavu několikrát vstříc a řadu věcí jsme upravili podle jeho představ,“ tvrdí Klíma. Projekt nechali v nákresech zahloubit, aby vyčníval co nejméně nad terén, a dokonce zmizela i původně plánovaná střecha.

Ředitel se bojí změn

Ředitel ústavu Jan Pičman se ale obává, že se i přes všechno ujišťování nakonec nad hledištěm střecha objeví. „Taková bývá běžná praxe, před dokončením požádají o dodatečnou změnu,“ popsal Pičman.

„Primátor Pavel Bém označil Jedličkův ústav za vlajkovou loď naší péče o děti s postižením, někteří úředníci ji ale potápějí,“ přidala se jedna z maminek Monika Jelínková.

Nové hlediště pro diváky, kde by měly být správcovské pokoje a kabiny pro hráče, se nelíbí ani místním. „Přivede sem pouze více aut. A to už je parkování teď špatné. Po zavedení zón v Praze 2 totiž někteří nechávají auta tady,“ popsal za místní Petr Kubiče. Klíma ale tvrdí, že více aut ke stadionu jezdit nebude.

Kousalíková: Je to etický problém

To, zda tribuna u hřiště nakonec vyroste, má ve svých rukou pražský magistrát. Konstrukce totiž zasahuje do areálu školy, jejímž zřizovatelem je právě hlavní město Praha.

„Nejsem schopná říct, zda budou žádosti rodičů a učitelů vyslyšeny. Projekt není v rozporu s územním plánem a jeho realizace neporuší hygienické limity. Jde tedy spíše o etický problém. Postižení mají už tak těžký život, a pokud nebudou mít slunce, bude to jeho další ztížení,“ uvedla náměstkyně pro školství pražského magistrátu Marie Kousalíková (ODS) s tím, že stojí za Jedličkovým ústavem.