„Speciální stránka www.jakchutnapraha.cz se plní recepty, k dnešnímu dni registrujeme více než sto tipů na zajímavá tradiční jídla. Obzvláště velká konkurence je v kategorii hlavních jídel a dezertů,“ zhodnotila průběh soutěže Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby a spoluorganizátorka soutěže.

Upozornila na to, že zlomovým okamžikem bude 4. dubna 11 hodin v zámeckém areálu Ctěnice, kde se představí dvacet nejzajímavějších receptů, které vybere renomovaná odborná porota v čele s Romanem Vaňkem, ředitelem Pražského kulinářského institutu.

„Za původními pražskými recepty se do Ctěnic vypraví i Zdeněk Pohlreich, aby společně s Tomášem Karpíškem, zakladatelem Ambiente, Jiřím Štiftem, šéfkuchařem hotelu Mandarin Oriental a Jaroslavem Sapíkem zhodnotili vybrané recepty a představili favority,“ pokračovala Ramnobornová. Nejúspěšnější recepty budou vyvěšeny na internetových stránkách soutěže, kde z veřejného hlasování vzejde vítěz. Původní pražské recepty budou moci návštěvníci velikonočních trhů po celý duben ochutnávat i na Staroměstském náměstí.

SOUTĚŽNÍ RECEPTY. ZLÁKAJÍ VÁS A ZKUSÍTE JE DOMA UVAŘIT?

Štika s hořčicí, autor Eva Poláková


Ingredience: 1 štika, špetka soli, 1 sklenice vína, trochu hořčice, 1 smetana, trochu cukru, špetka pepře, 1-3 lžíce másla, špetka muškátového květu. Pracovní postup: Uvař štiku ve slané vodě, udělej omáčku z vína trochy hořčice, smetany, cukru, pepře, květu a másla. Omáčkou polij rybu a servíruj.
Příběh: Tento recept mám z Pražské kuchařky mé babičky.

Omeleta s chřestem, Hana Stříbrská

Ingredience: 2 ks omelety, 1 svazek chřestu, 1 zakysaná smetana, hrst parmezánu, 1 houska. Pracovní postup: Připravíme omelety jako obyčejně a uvaříme dobře očištěný chřest, nalámaný na malé kousky, necháme ho okapat a vložíme vrstvu na omelety, svineme je, dáme na kuthan, lehce pokapeme kysanou smetanou, posypeme parmezánem a strouhanou houskou a necháme několik minut v troubě péci. Příběh: Zasílám vám recept z roku 1924. Je ze sbírky receptů našich hospodyněk, které jsou nepříliš nákladné, ale neobyčejně chutné. Po přečtení receptu se může zdát pokrm příliš nezvyklý, ale „Suďte až okusíte“ a shledáte, že budete příjemně překvapeni.

Reveňový koláč, Libor Engelthaler

Ingredience: 200 g mouky, 70 g cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 1 balíček vanilkový cukr, 1 citronová kůra, 1 svazek reveně, 1 balíček rozinek, 1 hrnek strouhanky. Postup: Zaděláme na vále těsto z mouky, cukru, másla, žloutků, vanilky a citronové kůry. Necháme v chladu půl hodiny odležet, rozválíme na silnou placku, vykrojíme podle dortové formy, položíme na vymaštěný plech a potřeme vejcem. Na okraji upravíme váleček ze zbylého těsta, rovněž jej pomažeme vejcem a koláč napolo upečeme v nepříliš horké troubě. Poklademe jej potom revení (oloupanou, spařenou a nakrájenou na plátky). Reveň posypeme cukrem, vanilkou, rozinkami a osmaženou strouhankou, koláč dopečeme.
Příběh: Babička dostala recepty od paní, od které koupila rodinný dům v Podolí a která byla za první republiky kuchařkou.

Pravidla a harmonogram

Harmonogram soutěže: leden až březen – sběr receptů, březen – 31. 3. ukončení zasílání receptů, duben – 4. 4. zasedání poroty, která vybere z 50 receptů 20, ochutnávky receptů na velikonočních trzích, duben až červen – hlasování veřejnosti o receptech, k 9. 6. ukončení soutěže a vyhlášení vítězů, od června budou nejúspěšnější recepty vařit a nabízet na zámku Ctěnice i v dalších restauračních zařízeních a cukrárnách.
Stručná pravidla: Lidé mohou zasílat recepty doplněné o krátký příběh vztahující se k jejich původu až do konce března, a to poštou na adresu Pražské informační služby (Arbesovo náměstí 70/4, Praha 5 - 150 00), či je lze osobně donést na Informační centra PIS ve Staroměstské radnici a v Rytířské ulici poblíž Stavovského divadla nebo prostřednictvím webového formuláře na adrese www.praguewelcome.cz.

Čtěte také: První recepty jsou na světě. Poznejte, jak chutná Praha