Pivo začali vařit také v Kunraticích a v Dolních Počernicích. Uhříněveský minipivovar se co do objemu výroby bude podle Lacha řadit k těm větším. „Naše představa je 2,5 tisíce hektolitrů ročně," přiblížil. To je dost piva na to, aby kromě pivovarské restaurace a dalšího podniku, který majitelé mají na Vinohradech, pivovar zvládl dodávat i do dalších zhruba pěti restaurací.

V BRANÍKU SE BUDE VAŘIT AŽ ZA PÁR LET

Na to, až se v něm po letech začne znovu vařit pěnivý mok, čeká i areál bývalého branického pivovaru. V něm chce výrobu piva obnovit Pavel Kučera a jeho společníci. Plánují i restauraci a hotel. „Žádost o stavební povolení chceme podat ještě letos a půjde-li všechno podle plánu, rádi bychom začali pivo vařit na konci roku 2018," vysvětlil Kučera.

Jejich Zemský akciový pivovar nyní vyrábí v cizích prostorách. Až bude mít vlastní, chce pokračovat v přípravě českého piva podle tradičních receptur. „Chtěli bychom se přiblížit pivu, které se vařilo kolem sedmnáctého století," uvedl Kučera.

Areál bude sloužit i k různým akcím, které tam probíhají už nyní. Podle Jana Kočky z Českomoravského svazu minipivovarů bude trend zakládání menších pivovarů ještě rok či dva pokračovat. „Praha dlouho vedla v počtu zakládaných minipivovarů, jinak je to ale trend celorepublikový a celosvětový. Vím v Praze o dvou pivovarech, které nakoupily vybavení a teď shánějí prostory," uvedl. Nový pivovar kousek od stávajícího staví také majitel Hostivaru Martin Kulík.

Pivovar. Infografika

Čtěte také: Dolnopočerničtí opět vaří pivo