Zaznívala i slova o konci angažování se ve veřejném životě a návratu k původní profesi. S přibývajícím časem se ale za zdmi malostranského paláce ozývala slova jako „estébák, či starý normalizační komunista." To když zúčastnění přihlíželi, jak takřka v celé republice vítězí nové hnutí Andreje Babiše.

„My tu budeme pro ty, kterým to vadí, stejně jak nám," vzkázal opakovaně Miroslav Kalousek.

Přestože z jeho úst i později zaznívala čím dál vážnější slova, například o blížícím se „vítězství komunistů, socialistů a populistů," byl v pozoruhodně rozverné náladě. Zřejmě si věřil. A co se týče Prahy, pak se nezklamal. Osobnost pražského a celorepublikového lídra strany Karla Schwarzenberga získala už od začátku sčítání hlasů v hlavním městě jasný náskok nad všemi ostatními stranami.

Kalousek se ale na rozdíl od někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, představitelů pražského magistrátu, nebo středočeské kandidátky strany Heleny Langšádlové nepohyboval tak často před velkoplošnou obrazovkou s průběžnými výsledky voleb. Většinu času trávil venku telefonováním a diskusemi s hosty a novináři.

Karel Schwarzenberg pak seděl nenápadně poblíž výčepu s pivem, nesoucím jeho příjmení, a pokuřoval svou dýmku.

Štáb TOP 09 nešetřil na jídle ani na pití. To bylo patrné nejen v místnosti vyhrazené pro zástupce tisku. A ti pečlivě zapisovali vše, co se v přízemí paláce šustlo.

„Premiérem nakonec bude Babiš," poznamenal po sečtení zhruba poloviny hlasů Tomáš Hudeček. Spekuloval, jak se situace po volbách vyvine. A vzhledem k poslednímu vývoji v ČSSD se nemýlil. Odhadl totiž, že pokud sociální demokraté budou „dohnáni, nebo dokonce předehnáni" hnutím Andreje Babiše, dojde u nich k fatálnímu rozkolu.

„My ale s největší pravděpodobností zůstaneme v opozici. A budeme hájit principy parlamentní demokracie. Možná jako jedni z mála ve sněmovně," podotkla Helena Langšádlová. Ovšem některým zúčastněným zatuhl úsměv ve tváři, když se sčítání chýlilo ke konci.

„Je to prostě šokující, že tolika lidem nevadí bývalý estébák," pokrčil rameny Miroslav Kalousek po sečtení asi tří čtvrtin hlasů. Na to z úst předsedy strany Karla Schwarzenberga při oficiálním brífingu zaznělo: „S odpuštěním, má matka mi vždy říkala: vyvaruj se špatné společnosti." Poté na adresu Andreje Babiše doplnil cosi o tom, že je fajn, když si člověk může koupit prakticky celou republiku. Zůstal ovšem nad věcí, když po sečtení osmadevadesáti procent okrsků Andreji Babišovi, ale i ČSSD poblahopřál k volebnímu vítězství.

„Vyhráli komunisté, populisté a socialisté. Na nás zůstane odpovědnost zhostit se úlohy opravdové opozice. Nikoliv té, kterou nám zde předváděla ČSSD. Nebudeme destruktivní opozicí," ujistil krátce na to Kalousek.