Právě pravidla týkající se výšky nové zástavby jsou tikající bombou ukrytou v Metropolitním plánu. Řada městských částí je požaduje přepracovat. A to bez ohledu na to, která politická seskupení aktuálně na radnicích vládnou.

Pankrácká pláň.
Metropolitní plán skrývá tikající bombu. Radnice brojí proti výškové regulaci

Proč jste u budov nad osm podlaží vytvořili skupiny s vyšším rozmezím pater, které mohou umožnit například vedle okolních třináctipodlažních domů i výstavbu až 21 podlaží?
Metropolitní plán jako první pražský plán přichází s výškovou regulací pro celé území hlavního města. Způsob, jak výškovou regulaci nastavit, se hledal dlouho a komplikovaně. V prvním návrhu jsme měli pro každý čtverec 100 x 100 metrů individuálně určené číslo, které v případě stabilizovaných ploch (pozn. red. už zastavěných) odpovídalo nejčastěji se vyskytující výšce budov v daném místě. Oponentní posudky však tuto metodu viděly jako problematickou, protože vznikalo velké množství rozhraní mezi čtverci s různými výškami. Proto jsme přistoupili k tomu, že číslo ve čtverci už neurčuje konkrétní regulovaný počet podlaží, ale právě rozmezí podlažnosti. Rozmezí ale neznamená, že je automaticky garantována maximální hodnota. Není tedy možné navýšení například z devíti pater na 12, ale je nutné přihlédnout k výškám okolní zástavby.

Metropolitní plán se představuje Pražanům.
Lidé z Prahy 10 připomínkovali Metropolitní plán, bojí se překladiště a věžáků

Týkají se tato pravidla jen nové výstavby, anebo i přístaveb a nástaveb?
Týkají se jakýchkoli změn, pro které je potřeba územní rozhodnutí.

Podle řady zastupitelů jde o „skryté navyšování výškové hladiny“ ve stávající zástavbě. Jak byste jejich obavy vyvrátil?
V současném plánu není na většině území Prahy vůbec žádná výšková regulace. Je tedy poněkud absurdní to chápat jako snahu skrytě navýšit výškovou hladinu. Díky Metropolitnímu plánu bude mít stavební úřad k dispozici mnohem víc nástrojů, jak nevhodné zástavbě zamezit.

Počítáte s tím, že by se pravidla pro výškovou regulaci měla změnit?
Ano, je to možné. Metoda výškové regulace se v průběhu tvorby plánu několikrát měnila, jde o průkopnickou věc, na kterou mohou panovat různé názory. Pokud se v projednání podaří nalézt lepší metodu, v principu nejsme proti.

Metropolitní plán se představuje Pražanům.
Městské části mají desítky výhrad k návrhu Metropolitního plánu