Ale Prague Pride není jediným festivalem, který si vybral podobné téma. Aliance pro rodinu jen pár dní před začátkem Prague Pride uspořádala Den pro rodinu. Cílem bylo upozornit na důležitost tradičního pojetí rodiny. “Jde o podporu té nejobyčejnější rodiny založené na manželství muže a ženy. Na tom stojí celá naše společnost,” upozorňuje předsedkyně Aliance Jana Jochová.

Robert Vano.
Fotografie ukazují homosexuální páry, které chtějí vstoupit do manželství

“Proto jsme pro tento rok vytvořili petici na podporu tradičního manželství.” Ta reaguje na dva návrhy, které nyní čekají v poslanecké sněmovně na projednání. Jeden má za cíl legalizovat manželství stejného pohlaví, zatímco druhý by chránil tradiční pojetí manželství pomocí ústavy.

Najít vzácnou perlu

“Je padlé na hlavu, aby neměly páry stejného pohlaví právo na stejná privilegia jako páry heterosexuální,” vysvětluje organizátorka Prague Pride Bohdana Rambousková.

“Ty vztahy se v ničem neliší a láska je jenom jedna, přesto však některé páry nemají nárok na vdovský důchod, společné jmění, automatické přijmutí příjmení, adoptování dětí partnera nebo i na adopci dětí z dětských domovů. Manželství je normální občanský svazek dvou lidí a stát by neměl rozlišovat, kdo je ho hoden a kdo ne.”

Průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT) Prague Pride prošel Prahou.
Duhový festival míří do Prahy, chystá se i tradiční průvod hrdosti

Ale právě adopce dětí homosexuálními páry je pro Janu Jochovou velice kontroverzní téma. “Rodina má mít reprodukční funkci a když tam není možná, tak ani nemůže rodina vzniknout. Je to ve stylu poručíme větru dešti, ale ono je pořád sucho a z toho páru, který nemá reprodukční funkci nezaprší," říká Jochová.

"A případy, kdy by homosexuální pár adoptoval dítě bez domova neexistují. Je to jenom líbivá strategie, aby se veřejnosti zavděčili, že budou poskytovat náhradní zázemí. Může se stát, že nějakému dítěti z dětského domova bude lépe u homosexuálního páru než v dětském domově, ale to je jako najít vzácnou perlu. Je to jen zkratka pro veřejnost, která se tak nadchne pro jejich záměr,” dodává.

Proti migraci musíme bojovat větší porodností

Zatímco Prague Pride se může těšit podpoře primátorky hlavního města Adriany Krnáčové, která za svého působení nevynechala jediný pochod, záštitu Dni pro rodinu poskytl již čtvrtým rokem pražský zastupitel Jan Wolf.

“Základ společnosti je rodina a to nejen rodiče a děti, ale také prarodiče a praprarodiče. Je také potřeba lidi motivovat, aby si pořizovali více dětí a nebáli se toho. Tam totiž leží budoucnost našeho státu a celé Evropy. Čelíme dnes nedostatku pracovní síly a když tuto mezeru nenaplníme, tak budeme nadále čelit problematické migraci muslimů z Blízkého východu, kde jich je hodně. A to sebou nese neblahé důsledky,” obává se Wolf.

Otevření přírodního koupaliště Lhotka v Praze 4.
Kam na přírodní koupaliště v Praze? Čistou vodou určitě nezklamou biotopy

Podporu však Aliance získává i ze sféry církevní a to od samotného arcibiskupa Dominika Duky. “Arcibiskupství pražské nepatří mezi organizátory Dne pro rodinu,” řekl pro Pražský deník Josef Nerušil z Odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského. “Ale kardinál Duka dlouhodobě rodinu jako nezastupitelnou instituci podporuje a s tématy, na které se akce snaží upozornit, se ztotožňuje.”