Kolorovanému betlému se 160 figurami je sto let. V roce 1912 ho vyřezal příbramský řezbář Antonín Smeták, prošel několika výstavami a nyní je součástí expozice „Staropražské Vánoce" v botanické zahradě. Roztomilý pohyblivý betlém Ladislava Abraháma z Heřmanic pro změnu tráví letošní Vánoce poprvé „mimo domov". „Pan Abrahám ho dosud nikde nevystavoval, stejně jako většina dalších exponátů je zde jeho betlém vystaven pro veřejnost vůbec poprvé," informuje autor výstavy Petr Herynek.

Ve skleníku botanické zahrady se návštěvníci seznámí s tím, jak se dříve v metropoli slavili Vánoce. „Praha byla proslulá malými stromečky. Módou tehdejší doby byly stromky vázané, které se dávaly do ohrádek, do nichž se vkládaly dárky," poukazuje Herynek na půvabné stromečky. Ty si lidé ve svých domácnostech dříve zdobili tím, "co dům dal". „Kousek vaty obalený staniolem, oříšky, usušená jablka a podobně," popisuje autor výstavy a neopomíná dodat, že vůbec první vánoční strom ustrojil v Praze v roce 1812 tehdejší ředitel Stavovského divadla Karel Liebich. K nápadu ho přivedla jeho manželka, která tento zvyk znala z rodného Bavorska. „Tehdy byl ale vánoční strom představen pouze pražské smetánce, do běžných domácností se dostal až o několik let později," dodává Herynek.

Tradiční kuchyně a cukroví nazvané podle ryb

Čertovský koutek na expozici hlídají dva pekelníci a kromě jiného se v něm dozvíme, že ve staré Praze byly před Mikulášem velmi oblíbené mikulášské metly. Vyráběli je cukráři, pekaři i prodejci cigaret. „Každý řemeslník udělal metlu podle svého, poté si je lidé kupovali domů," vysvětluje Herynek a poukazuje na proutěnou metličku obloženou čokoládovými bonbony nebo na jinou, kterou tvoří skořicové cukroví.

Tradiční pečivo a vánoční kuchyně zaujímají na výstavě velký prostor. Pražské hospodyně dříve například pekly takzvané piskorky a mřenky, kterým se také říkalo pražské grundle. Svůj název dostalo cukroví podle stejnojmenných ryb, jejichž protáhlý tvar připomínalo. „Ženy je prodávaly na trzích spolu s dalším pečivem, sušenými švestkami a křížalami," nastavuje Herynek ošatku s pochoutkami a vzápětí ukazuje na koutek představující staropražský obchůdek, ve kterém se prodávaly například legendární hašlerky nebo salonky. Obdivuhodné jsou také vánoční perníčky s precizním zdobením, pro které by je byla úplná škoda sníst.

Kromě ozdob, dekorací a sváteční kuchyně si lidé v minulosti sami zhotovovali i dárky, kterými obdarovali své blízké. Výstava představuje třeba ručně vyrobené hadrové panenky s papírovým nebo bakelitovým obličejem, s háčkovanými ozdobami a čepečkem z národního kroje. „Když nechtěla hospodyně klasickou panenku, uháčkovala kostým pro kominíka a z panenky byla rázem úplně jiná postava," ukazuje autor výstavy na výtvor, za který bychom v dnešních obchodech zaplatili horentní sumy.

Vánoční procházku starou Prahou ve skleníku botanické zahrady dokreslují koledy, které se linou z reproduktorů. Příjemnou atmosféru Vánoc pak doplňuje vůně všudypřítomných jehličnanů a pečiva. Výstava v botanické zahradě vás přiměje zastavit se a vychutnat si sváteční čas plnými doušky…

Výstava Staropražské Vánoce

- Je k vidění v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2

- Otevřena je každý den až do 2. ledna

- Otevírací doba: 10 – 17 hod.; 24. 12. a 31. 12. bude otevřena do 16 hod.

- Návštěvníci si prohlédnou různé typy betlémů, například unikátní kolorovaný betlém se 160 figurami, který vyřezal příbramský řezbář Antonín Smeták před sto lety

- Ke zhlédnutí jsou také texty o pražských vánočních zvycích s příslušnými exponáty, dokumenty o pražských cukrárnách, betlémech a stromečcích, ukázky tradičního vánočního pečiva apod.

Michaela Rozšafná