Na facebookovém profilu své instituce zveřejnili galerii snímků dokumentujících stav, v jakém nemovitost v neděli dopoledne převzali zpět od policie. „Přinášíme výsledky jejich několikahodinového pobytu, ale upozorňujeme, že některé fotografie nejsou pro citlivé povahy,“ uvádí doprovodný komentář. Zveřejněné snímky ukazují počmárané zdi, odpadky, dokonce snad i výkaly. Odpad včetně láhví byl ostatně v daném místě vidět o víkendu i na ulici.

Squatteři na střeše vily Milada.
Squatteři neuspěli, NSS druhou stížnost na zásah v Miladě zamítl

Budovy nebyly tak prázdné

Zveřejněné fotografie jistě vyvolají diskusi – nejspíš se však bude debatovat i o tom, co se stalo během návštěvy squaterů a co „už bylo“. K poznání toho, jak domy vypadaly zevnitř dřív, nicméně může přispět třeba dokumentace z dubnové akce Týden diverzity.

Budovy, ve kterých by v budoucnu měla ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy vzniknout instituce pracovně označovaná jako Kampus Hybernská, totiž rozhodně nebyly tak prázdné, jak by se snad mohlo zdát podle toho, že si je za svůj cíl vyhlédli squatteři poukazující na „krizi bydlení přehlíženou státem“.

Noční zásah proti squatterům.
Squateři obsadili dva domy, někteří zůstali před noc

Jaké jsou názory pod fotografiemi

Fotografie, které opravdu nenabízejí pěknou podívanou, ovšem ne každým vysloveně otřesou. Naznačují to alespoň názory přímo pod zveřejněnou fotogalerií. „Neříkám, že je to správně takhle se projevovat, ale zřejmě to udělali s nějakým záměrem jiným než to "jen" zničit,“ napsala třeba uživatelka prezentující se jako Katerina Myslinova.

„To je jenom výsledek naštvanosti obyvatel našeho státu; nevím, čemu se divíte,“ poznamenala. Uživatel vystupující jako Hoza Kašpárek, pak dokonce nevěří ani tomu, co vidí. „Když si tak vzpomenu na to, jak policejní kovbojové roztřískali nábytek a vybavení na Klinice, načež to rozličné instituce prezentovaly jako "brajgl, co udělali squateři", seznávám, že vašemu nectěnému úřadu nevěřím ani pomyslný nos mezi očima,“ vzkázal týmu z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.