Bar Cobra, Lajka, Letka, Vnitroblock a Alchymista se staly pokusnými pražskými kavárnami, z nichž by se časem měly stát cirkulární. Projekt neziskové organizace INCIEN za finanční podpory městské společnosti Pražské služby má za cíl vytvořit řešení, jak se má správně nakládat s odpady.
„Díky spolupráci s Pražskými službami jsme schopni velmi dobře zmapovat stav v jednotlivých městských částech a následně vyhodnotit a nabídnout řešení pro jednotlivé provozovny. Bohužel jsme zjistili, že v této oblasti služeb se s odpady nakládá velmi nezodpovědně. A společná inciativa začít řešit tento problém na lokálních úrovních ukazuje na fakt, že si to tyto provozy uvědomují a není jim to lhostejné. Velká část odpadů, jako jsou obalové materiály, potravinový odpad či jednorázového nádobí, vzniká úplně zbytečně a my chceme najít možnosti, jak to změnit,“ uvedla v tiskové zprávě Barbora Kebová, z Insitutu Cirkulární ekonomiky.
Existuje samozřejmě odpad, který eliminovat nejde, proto nový projekt upozorní, jak s ním dále pracovat, aby neskončil ve spalovně či na skládce. Třídit odpad nařizuje gastronomickým provozovnám zákon, ale někteří majitelé nařízení nerespektují.
„Kavárny a restaurace tím komplikují situaci svému okolí a městu. Výsledkem zneužívání systému tříděného odpadu jsou přeplněné kontejnery a nepořádek kolem nich, který zatěžuje občany,“ tvrdí Jan Svátek z Pražských služeb.
Desatero cirkulární kavárny
V dubnu by chtěly zúčastněné subjekty představit příručku Cirkulární kavárny s návodem pro ostatní provozovatele kaváren či jiných restauračních zařízení. Už nyní však vzniklo Desatero cirkulární kavárny.
- Neplýtvat jídlem.
- Vařit bezezbytku.
- Kávovou sedlinu posílat k dalšímu využití.
- Nakupovat bez obalu.
- Vyhýbat se jednorázovému nádobí.
- Nakupovat z druhé ruky a druhotných surovin, opravovat.
- Šetřit vodou.
- Šetřit energií.
- Uklízet ekologicky.
- Třídit, recyklovat, kompostovat.
Sedmá městská část si přeje, aby projekt Cirkulární kavárny motivoval ostatní pokrokové podnikatele na sedmičce. „Za největší úspěch bych považoval, kdyby projekt zvednul vlnu, na kterou budou naskakovat i další kavárny u nás i jinde,“ řekl Ondřej Kolínský z úřadu Prahy 7, kde suverénně vládne magistrátní lídr hnutí Praha sobě a poslanec Jan Čižinský.
Z ankety mezi pěti zmíněnými podniky na Letné a okolí vyplývá, že nejvíce v tomto směru provozovatele kaváren a barů trápí mléko. „Toho uděláme v sezóně i dvě stě litrů týdně. Proto jsme začali pracovat s dodavateli, kteří mléko dávají ve větších a ideálně vratných obalech,“ popsal Petr Holata z cukrárny a kavárny se zahrádkou s názvem Alchymista.
Podle Zuzany Vachové z Vnitroblocku je také při jejich spotřebě množství tetra-packů děsivé. Proto i kavárna v industriálních prostorách v Holešovicích chce najít bezobalového dodavatele mléka.