Co říká o Strašnicích starostka Prahy 10 Renata Chmelová?
Když se řeknou Strašnice, tak se každému určitě vybaví řada zajímavých míst. Mezi ně patří například divadlo Solidarita, dnešní Strašnické divadlo, kde do roku 1992 mělo svou domovskou scénu Divadlo Járy Cimrmana. Nachází se zde také velmi navštěvovaný volnočasový areál Gutovka, Trmalova vila z roku 1902 nebo náš desítkový KD Barikádníků, známý jako „Barča“. Ta byla vystavena v letech 1945 až 1946 svépomocí účastníků pražského povstání z Prahy 10. V neposlední řadě jsou Strašnice spjaty také se stanicí metra Strašnická a přilehlou „starou strašnickou“ školou, kterou plánujeme opět zprovoznit. Naším plánem je současně s tím zahájit také revitalizaci širšího okolí metra Strašnická. Cílem je, aby se z prostoru okolo metra stalo příjemné místo na setkávání, a ne pouze přepravní uzel, jak je tomu dnes. Práce bychom chtěli zahájit ve druhé polovině volebního období.
Renata Chmelová. Zdroj: ČTK/ Roman Vondrouš

Bohemians. Slavný stadion Ďolíček si prošel mnohými změnami. Kdysi se na něj vešlo až 18 000 diváků, ale většina míst byla tehdy na stání. Dnes se může každý divák posadit, ale kapacita se zmenšila na pět tisíc návštěvníků.
Jak jsme žili v Československu. Vršovice proslavil Eden i továrna na patentky

Věděli jste, že…

… Kvůli stavbě sídliště se v roce 1947 musela zřídit vlečná dráha pro dovoz těžkých materiálů, vedoucí až na místo. Důvodem byla nedostatečná komunikace, která by nevydržela neustálý přísun betonových částí, ale i tak se musely mnohdy dodělávat či přímo i vyrábět na místě.

… Národní podnik Tesla měl ve Strašnicích nejen sídlo, ale také zde vyráběl televizory a vysílací techniku. Továrna bohužel zanikla a přímý nástupce Tesla, akciová společnost, má dnes sídlo v Hloubětíně.

… Stavba stanice metra Strašnická započala již v roce 1981 a stála na tu dobu úctyhodných 241 miliónů korun. To se však nemůže rovnat nechvalně drahému prodloužení linky A ze stanice Dejvická do stanice Nemocnice Motol otevřenému roku 2015, které nakonec stálo přes 20 miliard korun.

Dům na Hrázi – Dům na Hrázi byl postaven v roce 1888 a bydlel tady mimo jiné také spisovatel Bohumil Hrabal. V roce 1988 byl zbořen v souvislosti s výstavbou metra.
Jak jsme žili v Československu. Libeň - městská část dětí a hrdinů

O projektu Jak jsme žili v Československu

Kdo by odolal prohlížet si stará alba a zažloutlé fotografie dokumentující dobu minulou. Jak lidé před sto lety vítali vznik Československa, jaký byl spolkový život, ale i důležité mezníky v uplynulých sto letech ve vašem městě, obci nebo čtvrti. To vše budete nacházet každý pátek na stránkách vašeho regionálního Deníku. Připravili jsme totiž nový naprosto unikátní projekt Deníku Jak jsme žili v Československu, který bude mapovat 100 let od pádu Rakousko-Uherska až po současnost v řadě míst vašeho regionu.

Máte doma zajímavé snímky Vaší čtvrti z let 1918 – 1992 nebo byste chtěli vyprávět a podílet se tak na vzniku seriálu? Obraťte se na nás na e-mailové adrese redakce.prazsky@denik.cz

Vinobraní – Trojský zámek dodnes pokračuje ve svém vinařském dědictví a každý rok pořádá Trojské vinobraní. V 80. letech minulého století se o sklizeň hroznů starali především brigádníci.
Jak jsme žili v Československu. Troja - část spojená se zoologickou zahradou