Co o životě na Hradčanech říkají místní obyvatelé?

Karolína Sýkorová Žiju blízko hradu již několik let a je to tu krásné. Impozantní architektura a samozřejmě nepřehlédnutelné dominanty, ale také zapadlé uličky a zapomenuté domy. Měla jsem to štěstí, že jsem ještě zažila Hrad bez kontrol, a tak jsem mohla každé ráno chodit kolem katedrály a paláců až na Malostranské náměstí. Teď už to bohužel není možné, takže radši už jezdím jen tramvají. Ale i jízda tramvají číslo 22 je nezapomenutelný zážitek plný dechberoucích výhledů.

Karolína Sýkorová.Zdroj: Karolína Sýkorová

NÁVRAT Z EXILU. Slavnostní příjezd prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Staroměstské náměstí.
Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Co říká o Hradčanech starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký? „Hradčany jsou symbolem Prahy i celé země, přičemž Pražský hrad je zřejmě jedním z mála míst v Evropě a možná i na světě, kde už déle než tisíc let existuje sídlo vladaře, později prezidenta. Kromě toho je jedním z největších hradních komplexů na světě – a pokud bychom počítali příkopy a vnější hradby, tak asi vůbec největším. Za zmínku určitě stojí i Nový Svět, což je velmi malebné zákoutí poblíž Pražského hradu. A co si budeme povídat – pohled zdola na impozantní scenérii pod oblaky se nikdy neomrzí.“

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.Zdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný

Legionáři. Přehlídka Československých legií, které se vrátily v posledních lednových dnech roku 1919 z Francie.
Jak jsme žili v Československu. Nové Město - historie vepsaná do ulic

O projektu Jak jsme žili v Československu

Kdo by odolal prohlížet si stará alba a zažloutlé fotografie dokumentující dobu minulou. Jak lidé před sto lety vítali vznik Československa, jaký byl spolkový život, ale i důležité mezníky v uplynulých sto letech ve vašem městě, obci nebo čtvrti. To vše budete nacházet každý pátek na stránkách vašeho regionálního Deníku. Připravili jsme totiž nový naprosto unikátní projekt Deníku Jak jsme žili v Československu, který bude mapovat 100 let od pádu Rakouska - Uherska až po současnost v řadě míst vašeho regionu. 

BRANA HLASU ČSR. Bojovníci pražského povstání před budovou Českého rozhlasu dne 5. května 1945.
Jak jsme žili v Československu. Vinohrady - rozdělené království

Máte doma zajímavé snímky Vaší čtvrti z let 1918-1992 nebo byste chtěli vyprávět a podílet se tak na vzniku seriálu? Obraťte se na nás na e-mailové adrese redakce.prazsky@denik.cz.

Pohled na Žižkov s vysílačem.
Jak jsme žili v Československu. Žižkov - čtvrť, která měla zaniknout