Staropražská krkovice na černém pivu

Autor: Dana Picková

Kategorie: Hlavní chod

Ingredience na 4 porce: 1, 5 kg vepřové krkovice bez kosti, 150 g sádla, 2 ks středně velké cibule, 6 stroužků česneku, 1/2 l černého piva, 1 lžička soli, 1 ks zázvorového kořene, 1 špetka pepře černého, 1 lžička kmínu

Pracovní postup:
Krkovici protkni na 5-6 místech česnekem. Najemno nastrouhej zázvor a potři jím krkovici. Osol, opepři a okmínuj. Vezmi provázek na vaření (motouz) a udělej roládu, smyčky musíš důkladně utahovat, aby se maso vytvarovalo do válečku. Rozpal pekáč se sádlem, maso zprudka opeč ze všech stran a přidej dva celé stroužky česneku s nakrájeným zázvorem a čtvrtkami cibule. Zalij ½ litrem piva, přiklop a peč do měkka na 150°C cca. 5 hodin. Odklop poklici a na 15 minut peč na 180°C dozlatova. Maso vyndej a vysmahni na tuk, zapraš jednou lžičkou hladké mouky, přidej vývar a provař. Přeceď přes jemný cedník a maso nakrájej na silnější plátky a přelij vzniklou omáčkou z výpeku.

Příběh: Zasílám recept, který vařila babička jen při slavnostních příležitostech, když se sešly všechny děti. Na toto jídlo se vždy celé osazenstvo těšilo, protože obvykle se vařila jídla jednoduchá, levná a zpravidla bezmasá.