„Výstava Světlo a život představuje sluneční záření jako zdroj životadárné energie v přírodě, avšak návštěvníci se na něj tentokrát podívají také jako na prostředek k zajímavým hrám a pokusům,“ vysvětlila Šárka Bukvajová z Národního muzea.

Díky sobotnímu programu, který doplní výstavu Světlo a život, se budou moci návštěvníci blíže podívat na světlo. Zjistíte tak, že i když jsou sluneční paprsky naprosto běžnou součástí okolního světa, dají se s nimi dělat úžasně zábavné věci.

Nutrie. Ilustrační foto.
Nutrie, kam se podíváš. V Praze se přemnožil roztomilý hlodavec z Jižní Ameriky

V hravém workshopu si děti vyzkouší jednoduché i složitější pokusy inspirované fyzikálními vlastnostmi světla. „Odhalí jeho barevné spektrum, naučí se vytvářet duhu a kousek z ní si dokonce i odnesou na památku domů. Budou si moci zkusit, jak vidí hadi pomocí infračerveného spektra,“ dodala Bukvajová.

Ultrafialové světlo poté rozzáří minerály netušenými barvami nebo na květinách odhalí zajímavé vzory, které zůstávají lidskému zraku skryté. Oko člověka sice rozeznává 10 milionů barev, ale na druhou stranu se dá i snadno ošálit. Stačí použít barevné světlo a o zábavu je postaráno. Stejného principu využívají například 3D brýle, které si děti také vyzkouší.

Ilustrační foto.
Marodí méně dětí, chřipková epidemie však stále trvá

Sobotní akce se koná od 13 do 17 hodin. Ve dvě hodiny odpoledne se můžete také zúčastnit komentované prohlídky výstavy s jedním z jejích autorů. Za plné vstupné na výstavu a doprovodný program zaplatíte 120 korun.