Jde o reakci na písemné sdělení ředitele strážníků Prahy 1 Miroslava Stejskala podřízeným. Šéf jim vytýká pokles řešených přestupků na polovinu proti stejnému loňského roku – a to za situace, kdy podle něj neví vidět, že by se poměry v ulicích zlepšily.

Ilustrační foto.
Hon za přestupky? Strážníci nejsou závodníci

Někdy stačí domluva

Přípis, jehož kopie se koncem minulého týdne objevila na sociálních sítích, vyvolal značnou – a spíše nesouhlasnou – odezvu. Zvláště výzvu k nápravě kritici s nelibostí vnímají jako pokyn k honu za vybíráním pokut. Byť Stejskal zdůrazňoval, že mu nejde o pokuty, ale o řešení protiprávního jednání – což je možné i domluvou.

Není ojedinělé, že se nesouhlasné reakce neomezují jen na internetové debaty. Na adresu Deníku dorazily kopie hned několik e-mailů adresovaných právě řediteli Stejskalovi, jejichž pisatelé zdůrazňují, že jejich vnímání dění v ulicích Prahy 1 je odlišné.

Občas opravdu není co řešit

„V pátek jsem shodou okolností strávil hodinu a půl chozením po Praze 1 – a za celou dobu jsem nepotkal ani kolo, ani koloběžku, ani segway – a to přesto, že dobré počasí k jejich užití vybízelo,“ napsal v posledním z nich Pavel Ryska. „Kladu si otázku, jak v takové bezproblémové hodině a půl měli strážníci uspokojit Váš apetit po pokutování lidí, když nebylo co pokutovat,“ zdůraznil.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.
Nejvyšší správní soud probere zákaz segwayů v Praze

Podotkl, že za 33 let života v Praze si nevybavuje jedinou situaci, kdy by ho ohrozilo kolo, koloběžka či segway. Zato si prý vzpomíná na něco jiného: na úvodní snímek francouzské sérii filmů o četnících ze St. Tropez, konkrétně na scénu, kdy Ludovic Cruchot na asi 300 metrech vypíše devět nesmyslných pokut a jde se pochlubit novému nadřízenému rotmistru Gerberovi…