Do výběrového řízení na ředitele IPR se přihlásilo celkem jedenáct uchazečů. Mezi nimi byli například bývalý ředitel kanceláře exprimátora Tomáše Hudečka (exTOP 09) Ondřej Boháč nebo Bořek Votava, bývalý ředitel Útvaru rozvoje města (URM). URM byl za minulého vedení transformován do IPR.

Jakým způsobem se změní fungování IPR, budou v týdnu řešit na společné schůzce Hlaváček s náměstkem primátorky Matějem Stropnickým (Trojkoalice). IPR bylo v minulosti například opozičními zastupiteli vyčítáno, že řeší příliš mnoho věcí najednou. To by se mohlo změnit. „Rozhodně nebudeme chtít dělat všechno, ale jen to, co je třeba," uvedl Hlaváček. Institut by měl být rovněž otevřenější lidem.

Nového ředitele doporučila komise složená z politiků i odborníků. „Je to totiž první otevřené výběrové řízení, v jehož komisi měli převahu odborníci nad politiky. To dává novému řediteli silný mandát. „Jmenování Petra Hlaváčka je zároveň velkým krokem k širšímu zapojení veřejnosti do plánování pražského rozvoje," uvedl náměstek primátorky Matěj Stropnický.

Čtěte také: Pražané se rovněž zapojí do plánování města

„Chceme navázat na pozitivní směr, který Praha nabrala v posledních letech. Musíme dokončit provázaný systém územního plánování včetně strategického a územního plánu," řekl Petr Hlaváček. Rozvoj metropole se podle něj zcela určitě neobejde bez úzké spolupráce s magistrátem, radnicemi, odborníky, ale i širokou veřejností.

Ctibora současní radní odvolali na konci loňského roku kvůli údajným pochybením v souvislosti s vyřízením námitek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) k pražským stavebním předpisům.

IPR vznikl transformací z Útvaru rozvoje města za primátora Hudečka. Institut má za úkol připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Rozpočet IPR je ročně v řádu několika set milionů korun.

Petr Hlaváček (53) je architekt a vysokoškolský profesor. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT, kde od roku 1990 působí jako pedagog. V roce 2010 se stal proděkanem pro rozvoj. Roku 1993 působil jako profesor na University of Michigan College of Architecture. Založil architektonickou kancelář R. U. A. a Headhand architekti.