V Praze je to nyní vidět velmi hezky. Současná politická reprezentace v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou vsadila na Smart City jako na jeden z klíčových taháků, kterými prodává voličům resuscitaci staronové koalice.

Výbor jako diskusní kroužek 

Ustanovila i nový zastupitelský výbor, který Smart Cities nese přímo ve svém názvu. Výbor poprvé zasedal minulý týden a jeho premiéra by se dala označit za debakl. Primátorka Krnáčová, která má oblast technologických inovací ve své gesci, nebyla s to na jednání dodat písemné podklady.

„Výbor byl jakýmsi diskusním kroužkem a následně odešel člen za ODS Alexander Bellu, čímž se výbor stal neusnášeníschopným," popsal šéf pražských Pirátů a člen výboru Ondřej Profant.

Magistrát jako koordinátor projektů 

Magistrát by měl sloužit jako koordinátor projektů, které už v současnosti připravuje například Institut plánování a rozvoje nebo dopravní podnik. Svoje plány mají i některé městské části. Například Praha 3 si nedávno nechala zpracovat celou koncepci, jak ze Žižkova udělat „chytrou" čtvrť.

S projektem Chytrá jednička přišla i Praha 1. Praha by se v oblasti chytrých technologií mohla inspirovat třeba v Písku, kde před rokem schválili koncepci rozvoje inovací a zahájili přípravu čtyř projektů, například monitoringu parkovacích míst či systému, který umožní rychlý průjezd záchrankám.

Brně zase loni vznikla komise rady, která chce do roku 2017 připravit koncepční dokument rozvoje podle vzoru Vídně.

Chytrá města. Infografika.Zdroj: Redakce

Čtěte také: Praha 3 schválila koncepci takzvaného chytrého města