Mají odejít z Výstaviště v roce 2016, ale sami tvrdí, že zůstanou až do roku 2021. Společnost Incheba před pár dny informovala své partnery a návštěvníky o tom, že se podařilo uzavřít dohodu s hlavním městem a Incheba tak může v holešovickém areálu působit dalších jedenáct let.

Jenže město už v druhé polovině června konstatovalo, že společnost Výstaviště opustí už o pět let dříve. Náměstek primátora Milan Richter (ODS) tehdy věc uzavřel tvrzením: „Kauza Incheba končí.“

Zdá se, že tomu tak úplně nebude. „Podstatou dohody je, že Incheba Praha bude provozovat celý areál dalších jedenáct let,“ tvrdí zástupci společnosti.

Milan Richter, ale věc ihned vyvrací. „Nezměnilo se nic. Co Incheba prezentuje na svých stránkách, je jen její věc,“ vzkázal Deníku z dovolené náměstek primátora. Posléze ho doplnil ještě mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

O dalším prodloužení nájmu rozhodnou zastupitelé v roce 2016

„Věc se má tak, že podle dohody nájemní smlouva platí do roku 2016 s následnou pětiletou opcí. To znamená, že zastupitelé budou v roce 2016 rozhodovat o tom, zda-li smlouvu prodlouží, či nikoli,“ vysvětlil Wolf.

Incheba tak zřejmě svým prohlášením mystifikuje veřejnost. Z jejího oznámení je znepokojen opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). „Pokud sleduji jednání rady hlavního města, žádné další usnesení ohledně vztahů s Inchebou nebylo přijato, tedy není absolutně jasné, z čeho Incheba vychází. Možná zapomněli, že by neměli předčasně zveřejňovat kuloární dohody s kdovíkým, dříve než budou pokryty formálním usnesením rady. Nebo jde o úmyslné klamání veřejnosti a obchodníků partnerů,“ upozornil Witzany.

Společnost má podle změněné smlouvy Praze přenechat pojistku za vyhořelé křídlo Průmyslového paláce, bude platit vyšší nájem o 50 milionů korun ročně, celkem tedy 60 milionů a nájemní smlouva se zkrátí o čtyřicet let do roku 2016.

Podle Richtera by mohla začít rekonstrukce a dostavba vyhořelé části paláce na jaře roku 2011.