Hulinský to dnes řekl v České televizi. Dienstbier v této souvislosti Hulinského ostře kritizoval.

Dnešní Hulinského obvinění Dienstbier popřel. Šéf pražské ČSSD by podle něj nemusel podobné spekulace šířit, kdyby měl čisté svědomí. Hulinský podle něj dosud svou roli v kauze nevysvětlil. V pátek se podle něj bude věcí zabývat grémium ČSSD. Debatovat se prý bude i o vyloučení Hulinského ze strany. „Já mám pocit, že jestliže někdo protočí něco ke 14 milionům přes zdravotně postižené děti, tak to už je prostě za hranou. To už opravdu nejde ospravedlnit a něco se s tím dělat musí,“ řekl Dienstbier.

„Určitě není nejmenší důvod, abych rezignoval, protože jsem opravdu nic nezpůsobil a je to celé mediální kauza. Připadá mi, že to byla součást toho puče (ukončení koalice ODS a ČSSD na pražské radnici),“ uvedl Hulinský s tím, že se údajně někdo snažil znevěrohodnit jeho pozici pro vyjednávání s TOP 09.

Deník Mladá fronta Dnes zhruba před dvěma týdny napsal, že Hulinský podezřelý ze střetu zájmů kvůli tomu, že on i radnice podporují sdružení postižených sportovců – Českou federaci Spastic Handicap. Spastici podle deníku už roky dostávají na pořádání závodů peníze z pražského magistrátu, ale také od městských firem Pražské teplárenské, energetiky a plynárenské. S dary prý však hospodaří ziskové firmy Hulinského spolupracovníků.

„Nemám kontrolu nad těmi firmami, nevlastním je a nikdy jsem je nevlastnil. Nicméně ty lidi samozřejmě znám a mají moji naprostou důvěru,“ uvedl dnes Hulinský v ČT. Není podle něj pravda, že někdo z vedení firem zpronevěřil peníze. Věří, že jeho nevinu prokáže vyšetřování.

Organizace podala trestní oznámení

Organizace Nadační fond proti korupci podala kvůli případu na Hulinského trestní oznámení. Dienstbier kvůli kauze Hulinského kritizuje a chce navrhnout jeho vyloučení ze strany. Dienstbier se před rokem stavěl proti vytvoření koalice ODS a ČSSD v Praze. Hulinský naopak uspořádání, které nyní skončilo odchodem ODS z koalice, podporoval.

Hulinský dnes uvedl, že s Dienstbierem má dlouhodobé spory. Místopředseda ČSSD mu prý dříve řekl, že ho „mediálně zničí“. „Řekl mi, že použije všech možných prostředků včetně mediálních a asi před čtrnácti dny mi to znovu zopakoval,“ poznamenal. Dodal, že se s Dienstbierem dříve dohodl na rozdělení politických pozic. „Ano, existuje dohoda, ve které jsme měli diskusi o tom, že ve chvíli, kdy se uzavře koalice na pražské radnici, tak on by byl poslancem, protože byl první náhradník,“ poznamenal k vnitřnímu dění v ČSSD po loňských volbách do pražského zastupitelstva.

Dienstbier popřel, že by se někdy dohodl na tom, že bude tolerovat koalici s ODS v Praze výměnou za místo ve sněmovně. Do té se Hulinský na rozdíl od Dienstbiera ve volbách dostal. „On celou dobu lavíruje, že odejde ze sněmovny a já jsem byl prvním náhradníkem,“ řekl Dienstbier. Žádná dohodu v této věci ale prý s Hulinským neuzavřel.

Dienstbier byl prvním náhradníkem na pražské kandidátce ČSSD za Martina Pecinu. Později se Pecina na poslanecký mandát rezignoval. Dienstbier tak mohl do sněmovny zamířit, mezitím ale uspěl v doplňovacích senátních volbách a nahradil v horní komoře svého zesnulého otce.

Čtěte také: Hulinského čeká šetření, Dienstbier chce jeho odchod