Tomáš Hudeček a jeho straničtí kolegové zůstanou na svých židlích, i kdyby byli hnáni před soud kvůli policejnímu obvinění v kauze opencard. Navzdory svým dřívějším prohlášením.

Zaštiťují se podporou vedení TOP 09 i svého zastupitelského klubu a poukazují na to, že se nenechají zastrašit údajným „účelovým a politicky motivovaným jednáním českobudějovické expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," jehož detektivové obvinění vznesli letos v březnu.

Hudeček už zhruba před dvěma měsíci naznačil, že se bude proti obvinění bránit z pozice primátora. Od začátku kauzy byl prý přesvědčen, že jedním z hlavních účelů policejního postupu bylo odstavení představitelů Prahy z funkcí. „Na to nehodláme přistoupit," řekl tehdy Hudeček.

Jeho první náměstek a šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra včera konstatoval, že „zneužívání trestních řízení považuje za nejšpinavější formu likvidace politických oponentů." .

Příští týden se dá očekávat, že šéf Prahy a několik radních budou čelit žalobě kvůli opencard

Možná už příští týden policie navrhne obžalovat primátora Tomáše Hudečka, jeho náměstka Václava Novotného, spolu se dvěma radními hlavního města Lukášem Manhartem a Evou Vorlíčkovou (všichni TOP 09). Tento krok se dotkne také exprimátora a nově zvoleného poslance za pražskou ODS Bohuslava Svobody i dalších pěti radních za ODS a TOP 09, kteří pod Svobodovým vedením působili v bývalém vedení města.

Podle detektivů z českobudějovické expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v kauze opencard.

Přestože Hudeček v červnu, krátce po svém zvolení do primátorského křesla ujistil, že v případě podání obžaloby na jeho osobu z postu okamžitě rezignuje, včerejší oficiální prohlášení TOP 09 a jejího zastupitelského klubu sděluje: Praha o primátora nepřijde.

Šéf klubu a první Hudečkův náměstek Jiří Vávra uvedl, že primátor i další stávající členové rady mají hájit své funkce. Odůvodnil to údajným zneužíváním trestních řízení s cílem likvidace politických oponentů. „Je to ta nejšpinavější forma. Klub zastupitelů TOP 09 už v pondělí jednomyslně vyzval obviněné radní, aby všemi prostředky oponovali zřejmě protiprávnímu jednání policie a státního zastupitelství," shrnul Vávra s tím, že inkriminovaná část kauzy opencard vznikla na politickou objednávku. „Jsem připraven pokračovat v práci a to i v dalším volebním období, pokud budu stranou navržen," doplnil Hudeček.

Ještě v srpnu se přitom jednobarevná rada TOP 09 poohlížela po řešení možné vládní krize, která by mohla po podání obžaloby nastat. Ze strany ČSSD, která ji v zastupitelstvu tiše podporuje, v takovém případě nemohla čekat oporu. Sociální demokraté opakovaně deklarovali, že zůstanou v opozici. Náhradníkem Hudečka se eventuálně měl stát právě Jiří Vávra.

Otázkou je, jak se aktuálně klub ČSSD v pražském zastupitelstvu zachová. Jeho šéf Miroslav Poche předpokládal, že Hudeček a další radní rezignují, Vávra se stane náhradníkem a TOP 09 spolu s ČSSD se dohodnou na co nejbližším termínu předčasných komunálních voleb. To se ale nyní zřejmě nestane. Bude jednobarevná rada TOP 09 dál podporována opoziční ČSSD?

Zřejmě i riziko možného dalšího vyjednávání o budoucím vládnutí v Praze nebrání představitelům TOP 09 a hlavního města v odhodlání čelit možné obžalobě ve stávajících funkcích. Jsou přesvědčeni o tom, že celá kauza je „ušita na politickou objednávku."

Jak před časem poznamenala radní pro informatiku a evropské fondy Eva Vorlíčková, „šlo o odvetu za uzavření některých podezřelých penězovodů a snahu o politickou likvidaci." Obviněni měli být nejen podle Vorlíčkové, ale i podle dalších radních bývalí představitelé Prahy z „bémovské éry", kteří celý projekt rozjížděli.

Klíčem k policejnímu postupu, který v minulosti kritizoval například také Nadační fond proti korupci by mohla být osoba, která dala detektivům ÚOOZ podnět ke stíhání lidí kolem Hudečka a Svobody. Jenže policisté zdroj prvotní informace tají a tvrdí, že na údajné nekalosti přišli vlastní operativní činností.

Na pražském magistrátu se však opakovaně spekulovalo o jméně bývalého kriminalisty, vyšetřujícího závažnou hospodářskou trestnou činnost. Dnes má údajně působit v rámci jisté detektivní firmy, jež je personálně propojena s bývalým vedením dopravního podniku, a s firmou, která pro dopravní podnik vymáhala pokuty od černých pasažérů.