Pražský deník zároveň včera informoval o profesní minulosti Zdeňka Hřiba, která vyvolává řadu otazníků. Jde především o jeho dlouholeté angažmá ve firmě Aquasoft.

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib.
Primátorský kandidát Zdeněk Hřib prošel projekty, které vyvolávají řadu otazníků

Ta připravovala pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) úložiště dat z elektronických receptů, které bylo kontroverzní z hlediska přístupu k osobním údajům. Zakázka navíc nesla podle auditorů rysy ušití na míru a případem se zabývala i policie z podnětu Nadačního fondu proti korupci. Hřib tvrdí, že měl v Aquasoftu na starosti jiné projekty.

Nesoudíme

Potenciální Hřibovi koaliční partneři jsou ke zmíněným skutečnostem zatím zdrženliví. „Považuji za férové si o této věci nejdříve promluvit osobně s doktorem Hřibem,“ uvedl Jiří Pospíšil, lídr koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Ještě opatrnější postoj zaujal šéf volební iniciativy Praha sobě Jan Čižinský, který už dobrovolně na primátorské ambice rezignoval. „Nechci to komentovat. Jednání o koalici zatím vypadají nadějně, i když jsou místy ostřejší. V tuto chvíli se nehovoří o žádné osobní souvislosti mezi panem Hřibem coby zaměstnancem a otazníky kolem zmíněných firem,“ zdůraznil Čižinský.

Zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Na snímku Alexandra Udženija.
Čižinský útočí: ODS je napojená na kmotry. Udženija: Chaos v Praze je jeho vina

Méně diplomatický je vůči Hřibovi Petr Gazdík, který je jako celostátní předseda hnutí STAN jen nepřímým aktérem pražských koaličních rozhovorů. „V úterý máme s panem Hřibem schůzku, na které si to vyjasníme,“ upřesnil Gazdík.

Mediální bublina?

Předseda Pirátů Ivan Bartoš naopak nepovažuje Hřibův kredit za oslabený kvůli pouhé „mediální spekulaci“. „Nepochybně by bylo možné také napsat článek o tom, že pan Čižinský byl starostou na radnici, kde se děly podivné věci, a přitom nezdůraznit, že je ve skutečnosti řešil nebo že to bylo v době, kdy na té radnici nebyl,“ varoval šéf Pirátů Bartoš.

Končící pražská primátorka Adriana Krnáčová vystoupila 16. října 2018 v Praze na tiskové konferenci ke zhodnocení volebního období.
Odstupující primátorka Adriana Krnáčová uznává: Moje koalice nebyla pevná

Také lídr pražské ODS nepovažuje zprávy o Hřibově minulosti za pozoruhodné. „O jeho práci pro SUKL a jeho angažmá v eReceptu se všeobecně ví. Já ale nechci politiky kádrovat,“ napsal Bohuslav Svoboda.

Primátorský kandidát hnutí ANO je naproti tomu o poznání kritičtější. „Informace o minulém angažmá pana Hřiba mohou být závažné a vyžadují podrobné zkoumání. Zaráží mne také jeho zpochybňování globálně největší auditorské firmy E&Y (dříve Ernst&Young), to je v západoevropském kontextu nevídané,“ sdělil Petr Stuchlík.

Festival světla Signal 2018 v Praze.
Signal festival viděly stovky tisíc lidí. Vrátí se příští rok znovu do Karlína?