Organizace Hřiba ocenila například za rozvoj infrastruktury, jeho pracovitost a jasnou vizi, s kterou vede hlavní město České republiky. Hřib na Twitteru upřesnil, že to bylo za ražbu tunelů pro metro D, rekordní rozvoj nových tramvajových tratí (po 10 letech stagnace), rekordní počet otevřených P+R míst (1000+), dokončení Trojské lávky a zahájení stavby nové lávky na Štvanici a za rekordní investice do komunikací.

V tu chvíli dostal primátor v komentářích pod svým příspěvkem pořádně naloženo, Pražané mu připomněli letní nemožnost projet Prahou kvůli až 80 uzavírkám v jednom okamžiku.

Transgas v Praze.
Místo Transgasu budou na Vinohradské ulici byty

Pak se někteří z nich pustili do zjišťování, jakým žebříčkem se Hřib pochlubil. A začaly se objevovat nejasnosti.

U projektu není například uvedeno, jak byli primátoři vybírání, jaká kritéria hrála roli a jaká metodika k výběru byla použita. Když se na to na profilu stránky Mayors of Europe zeptali zvědavci, odpověď zatím žádnou nedostali.

K Hřibovu ocenění byl vydán i dokument, ve kterém jsou důvody umístění popsány. Dokument ale nese ve svých vlastnostech název Vybíráme nejkrásnější advent v Chorvatsku! – Města, která se chtějí zúčastnit, jsou vyzvána, aby nám zaslala 5 nejkrásnějších fotografií svého adventu“.

Webovou stránku podle dostupných informací spravuje organizace Centre for Policy Analysis sídlící v Záhřebu. O organizaci se ale nedá dohledat žádná minulost, žádné informace ani další projekty, na kterých by pracovala.

V sekci O nás na stránkách Mayors of Europe je uvedeno, že stránka „sleduje, porovnává a propaguje osvědčené postupy, pozitivní příklady a zkušenosti s místními politikami a pečlivě sleduje práci starostů se záměrem vyhledávat a shromažďovat informace z první ruky přímo od starostů“. Sdíleny jsou zde jen ohlasy tří lidí. Judy z Dublinu, Edgara z Berlína a Heleny z Amsterdamu. Jejich fotky jsou ale staženy z fotobanky, kde si jejich snímky lze koupit za několik eur. Třeba Edgara pod charakteristikou „muž na horách, usmívající se“.

Kloubový trolejbus SOR TNS 18.
Praha si vybrala trolejbusy. Budou jednou jezdit i do středních Čech?

Vše působí nakonec jako produkt mající posílit popularitu těm, kteří si za to tvůrcům webu zaplatí. To ale odmítla pro média poradkyně primátora Hřiba Martina Vacková. „„Zdeněk Hřib byl oceněn i renomovaným webem Politico a důvody ocenění jsou v tom reportu a ty jsou nezpochybnitelné. Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili,“ uvedla.

Nicméně opozice už se chystá se na ocenění a také, zda město za propagaci primátora něco platilo, ptát na nejbližším zastupitelstvu.