Kdyby se měli čeští, moravští a slezští prvňáci spolehnout na nějakého hrdinu, na pomoc by si jich nejvíc zavolalo princeznu Elsu z pohádky Ledové království. Proč právě tato postava vzniklá ve filmových studiích Walta Disneye zabodovala nejvíc?

„Protože má krásný copánek a umí čarovat,“ říká šestiletá Adélka ze Znojemska. „Má velkou moc, ale nechce ubližovat ostatním,“ dodává stejně stará Eliška z Havlíčkobrodska.

I proto Elsa vyhrála v anketě Deníku, ve které 357 žáků prvních tříd z celé republiky odpovídalo na dotaz, koho považují ze největšího hrdinu ze všech.

I druhou pozici obsadila fiktivní postava, a to komiksový Spider-Man. Ten zabodoval především ve středních Čechách. Ale fanoušky má i jinde v zemi., jedním z nich je třeba Ondřej z Pardubicka: „Spider-Man je odvážný a hodně rychlý,“ říká o něm.

Bez zajímavosti určitě není, že pro pavoučího muže hlasovali výhradně kluci a pro vítězku Elsu jen dívky.

Krakonoš.
Děti rozhodly: Která pohádková bytost by měla vládnout české zemi?

Jiné to je u členů rodiny. Tátu, taťku či tatínka, který obsadil třetí příčku mezi hrdiny, si vybírali kluci i holky. O pár hlasů nakonec zvítězil u dívek. A u holčiček taky získala výraznější podporu máma, mamka či maminka, která v anketě obsadila pátou pozici.

Na čtvrté místo se mezi rodiče vklínil Harry Potter. Proč bodoval on? „Bojoval protí Voldemortovi, chránil Bradavice a skoro celý svět. Chtěl zničit zlo,“ říká šestiletý Jonáš ze Vsetínska.

Fotbal. Ilustrační foto.
Fotbal, nebo housle? Kde děti v krajích nejvíc sportují a kde chodí do „lidušky"

Mezi hrdiny se objevovaly i profese, kterých si podle průzkumů váží i dospělí. Třeba hasiči. „Vytahují lidi z ohně a zachraňují životy,“ říká Ondřej z Jirkova.

Ostatně pomáhání jiným je jedno z nejdůležitějších kritérií, podle kterých děti volily hrdiny. „Hrdinou je pro mě neznámý pán, který zachránil malého ježka v Obloukové ulici. Ten pán má dobré srdce,“ uzavírá Aliska z Lounska.