„Zhruba 20 procent ze všech případů tvoří restaurace a podobné provozovny. Jednu skupinu představují exemplární případy, jako je Restaurace Šeberák, kde její zástupce nezakrývá, že chtěl krizová opatření porušit,“ řekla ředitelka odboru bezpečnosti Markéta Štalmachová. Druhou skupinou jsou provozovatelé nejrůznějších maloobchodních prodejen, kteří se v krizových opatřeních těžko orientují.

Leták s výzvou.
Jsme bezpečným místem, tvrdí restaurace. Podpořil je i primátor

„Na jedné straně se snažíme postupovat tak, aby ten, kdo ohrožuje Pražany tím, že nedodržuje krizová opatření, byl potrestán. Na druhé straně jsme si vědomi toho, že situace není jednoduchá a výklad opatření je opravdu velmi obtížný,“ uvádí.

Olbert se připravuje na právní bitvu

Mezi ta řízení, která magistrát již ukončil, patří i akce proti hospodskému a majiteli Restaurace Šeberák Jakubu Olbertovi. Jeho případ úřad vyřídil ve zkráceném příkazním řízení, výsledek ale Štalmachová nesdělila.

„Další postup je ten, že buď fyzická osoba, vůči níž byl příkaz vydán, podá odpor, pak povedeme klasické správní řízení na 60 dní s dokazováním. Pokud to akceptuje, bude už řízení ukončeno,“ řekla Štalmachová.

Restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích otevřela i v pátek 27. listopadu 2020. S hosty měla podepsanou dohodu o provedení práce. Majitel Jakub Olbert.
Restaurace Šeberák otevřela i v pátek. Lidé degustují nové menu, řekl majitel

Olbert ale Pražskému deníku řekl, že žádné oznámení dosud neobdržel. Proti postupu úřadů se hodlá bránit. „Uvidíme, s čím přijdou. Na bitvu jsme právně připraveni, bude to na delší dobu. Uvidíme, co nakonec řekne soud,“ míní Olbert.

V uplynulém týdnu hospodského dokonce dvakrát zadržela policie. „Přivedli mě na služebnu na Lhotku, kde jsem nejprve hodinu čekal, další hodinu pak trval výslech,“ řekl hospodský s tím, že policie po něm chtěla vyjádření k údajnému porušení nařízení. Stejná situace se pak opakovala i další den.

Spolumajitel klubu Lukáš Hemek (vlevo) na posezení s přáteli.
Majitel klubu v centru Prahy: Propustili jsme zaměstnance a vrátíme se za bar

Nutno dodat, že Olbert ve své restauraci nenalévá pivo běžným hostům, nýbrž degustátorům nového menu restaurace, se kterými má podepsanou řádnou dohodu o provedení práce. Uvnitř provozovny se tak nacházejí pouze jeho zaměstnanci.

„Chodí k nám pravidelně na osmou hodinu rebelovat tak 150 lidí. Po 21. hodině přijde policie naší restauraci vyklidit, ne násilím,“ popisuje hospodský. „Hlavní úspěch našeho úsilí je ten, že jsme alespoň vyvolali diskuzi o tom, že postup vlády není správný,“ dodává Olbert.