"Horké počasí láká ven stále více lidí, další z nich jsou v ulicích z důvodu zákazu kouření v restauracích, kavárnách a barech. To je zátěž pro pražské ulice, chodníky i přilehlá zákoutí domů," píše se v tiskové zprávě, kde TSK představuje tyto trochu netradiční úklidové práce.

Zdroj: Youtube

"Tento úklid v současné době provádějí tři posádky, každá má k dispozici multikáru s kropicí nástavbou a dle povahy místa splachuje lištou nebo ručně hadicí. Splachuje se roztokem speciálního ekologického dezinfekčního prostředku," uvedla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK.

Pražské služby vyvracejí mýty o třídění odpadu v hlavním městě v reakci o rozšíření videa z hlavního nádraží.
Sype se všechen tříděný odpad na jednu hromadu? Pražské služby boří mýty

Městská organizace rovněž zveřejnila seznam míst, kam vyrážejí pracovníci Pražských služeb každý den, aby pomočená místa vyčistili. Jedná se třeba o ulice Na Příkopě, Provaznická, Celetná, Platnéřská či lokality Uhelný trh, Staroměstské náměstí, Jungmannovo náměstí nebo Masarykovo nádraží.

Ulice Dlouhá, která je proslulá velkým množstvím barům a bujarým nočním životem Čechů i cizinců, se čistí jednou týdně. V centru lidé hojně močí také v Divadelní či Vodičkově ulici. "Z dalších městských částí můžeme jmenovat například Žižkovský tunel, ulice Bořivojova, Ocelářská či okolí stanic metra Dejvická, Hradčanská, Vltavská a Nádraží Holešovice," dodává mluvčí Lišková.

Pražské služby ukázaly veřejnosti čistící vozy na elektřinu.
Pražské služby jsou ekologické. Ukázaly tři "uklízecí potvůrky" na elektřinu

Před několika lety dokonce TSK vydala mapu s vyznačenými místy, kde si Pražané odskočí "na malou" jen tak na veřejnosti. Přitom znečištění veřejného prostranství je hodnoceno jako přestupek a městští policisté za takové jednání udělit na místě pokutu až tisíc korun. Ve správním řízení by se částka mohla vyšplhat teoreticky až na dvacet tisíc.

A kdyby ani tahle hrozba nepomohla, zavedli kdysi v Hamburku proti čurajícím občanům zajímavou "protizbraň". Ve znamé čtvrti Sankt Pauli některé zdi natřeli speciálním lakem, který odráží tekutinu nazpět. Takže pokud se někdo chtěl vymočit na stěnu, nakonec znečistil močí sám sebe.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Za močení na zeď padla pokuta 5000 korun