Strážníci poté na místo vyjedou v ochranných oděvech a rukavicích, které zabrání případné nákaze, a ptáka v několika igelitových obalech převezou na vyšetření. „Vyšetření se od loňského roku provádí u všech ptáků indikované skupiny,“ zdůrazňuje vrchní inspektor péče o pohodu zvířat a veterinární ekologii Karel Dvořák z Městské veterinární správy v Praze. Očekává, že počet telefonátů kvůli uhynulým ptákům nyní opět vzroste. Například loni při výskytu ptačí chřipky volaly na městskou policii zhruba tři tisíce lidí.

Bezprostřední riziko nehrozí

Praha však zatím žádná mimořádná opatření kvůli ptačí chřipce nepřijímá. „Bezprostřední riziko nehrozí, protože volný tah ptactva je ukončen. Ptáky proto průběžně monitorujeme a vyčkáváme, co vyhlásí státní veterinární správa a ministerstvo zemědělství,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany zdraví zvířat z Městské veterinární správy Stanislav Peroutka. Pokud by se ukázalo, že je nutné nějaká opatření přijmout, dotkla by se především dvou míst – trojské zoologické zahrady a voliér s křepelkami ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi. „V zoologické zahradě se v tuto chvíli nic neobvyklého neděje a vše funguje tak, jak má,“ zdůraznil mluvčí Zoo Praha Vít Kahle.

Jediní, koho se tak současný případ ptačí chřipky v hlavním městě dotkne, jsou obchodníci a zpracovatelé masa. Loni kvůli chřipce přišli o část tržeb a letos se někteří podobných ztrát opět obávají. „Před dvěma lety jsme přišli o statisíce korun, protože se nám tržby dočasně snížily v průměru o 35 procent,“ uvedl zpracovatel masa z Prahy-západ Jiří Kozojed. O peníze však přicházejí také ti, kteří nakupují drůbeží maso v zahraničí. „Na poklesu tržeb to je určitě znát. Dva tři měsíce jsme měli o 20 procent méně. Pokles však dokázal vyvážit prodej vepřového masa, který stoupl,“ uvedl dodavatel masa a masných produktů Petr Kadlec, jehož firma sídlí v Praze 5.

Nižší tržby z drůbežího masa očekávají i obchodníci. „Samozřejmě je možné, že výskyt ptačí chřipky prodejny ovlivní. Nicméně jsme i v minulosti snažili zákazníky přesvědčit mimo jiné i informační kampaní, že naše maso je z bezpečných chovů. Každý z dodavatelů je prověřován ještě předtím, než se jím stane,“ uvedla mluvčí Teska Jana Matoušková.