Nikdo nepochybuje, že sportovní haly obou měst navštíví davy diváků. „Odhadujeme, že přijde 650 tisíc fanoušků. To opravdu není málo," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že policejní složky už absolvovaly dvě tématická cvičení. Podle Tuhého zpravodajské služby nemají poznatky o reálném nebezpečí teroristických útoků.

„Spíše očekáváme komplikace v dopravě," doplnil policejní prezident. Přesto ale jakékoliv náznaky různých forem nebezpečí prý policie rozhodně podceňovat nebude. „Přicestují i pracovníci Interpolu pro případnou výměnu informací. Další opatření budou například v oběžníku mezinárodně hledaných osob, fotografií a daktyloskopie," specifikoval Tomáš Tuhý.

Přípravy už od loňského června

Jeho náměstek Martin Ondrášek sdělil, že policie se nastávajícím hokejovém mistrovství světa v O2 Aréně nezabývá pouze v těchto dnech, kdy přípravy organizátorů pomalu a jistě vrcholí. „Připravujeme se už od loňského června. Využíváme zkušenosti kolegů, kteří zabezpečovali bezproblémové sportovní dny mistrovství světa v roce 2004," specifikoval náměstek policejního prezidenta.

Bezproblémový chod sportovních událostí zarámovaný do zorného úhlu hokejového světa policie sleduje i v Ostravě. „Zejména na letišti Leoše Janáčka bude zvýšený dohled cizinecké policie. Stejná opatření se pochopitelně budou týkat i pražského Letiště Václava Havla," doplnil Martin Vondrášek.

Zřejmě se zvýší i obecná kriminalita

Jinými slovy v pohotovosti a posíleném počtu budou všechny policejní složky. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se zřejmě zvýší i obecná kriminalita, jako jsou kapsáři či aktivity jiných závadových osob. „Kriminalisté v civilu budou součástí opatření, jak případným excesům v co největší míře zabránit," řekl Tomáš Tuhý s tím, že zcela jistě ze strategických důvodů neupřesní počet dozorujících policistů. „Řádově to budou stovky," poznamenal.

Svůj podíl na bezpečnosti dostala na starost i pyrotechnická služba, včetně letky ministerstva vnitra. „Je pro mě potěšující, že policie se svého úkolu zhostila tím nejlepším způsobem. V podstatě se nedá nic vytknout," hodnotila situaci Markéta Štěrbová, generální sekretářka Organizačního výboru.