„Politika je služba veřejnosti, městu a státu, nikoliv příležitost pro osobní obohacení. Budu se vás snažit přesvědčit že to platí a platit bude. Teď je klíčové začít u sebe," uvedl také Petr Hlaváček.

Hlubuček v tiskové zprávě uvedl, že se rozhodl rezignovat poté, co se jeho setrvání ve funkci stalo zástupným tématem některých členů zastupitelstva hlavního města pro nedůvodnou politickou kritiku hnutí Starostové a nezávislí.

„Bohužel v současné době není možné publikovat detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání. Takový postup by mohl mařit probíhající trestní řízení. Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usneseni o zahájení trestního stíhání se skutečně diametrálně liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze DP, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentována. Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny," uvedl Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan.

Původně jedenáctičlenná rada hlavního města má tak po Hlubučkově rezignaci deset členů. Ze zákona musí mít minimálně šest členů, aby mohla fungovat. Hlubučkovy kompetence si mezi sebou zatím rozdělili primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09). Hřib má na starosti bezpečnost a Hlaváček životní prostředí a technickou infrastrukturu. Zda zastupitelé ve čtvrtek zvolí nového člena rady, zatím není jasné. V kuloárech se hovoří o tom, že by jej mohla nahradit starostka Slivence Jana Plamínková (STAN).

Místa razií NCOZ v souvislosti s podezřelými zakázkami pražského dopravního podniku, Jungmannova.
Razie na magistrátu a v dopravním podniku: Opozici vadí nečinnost vedení města

Hnutí STAN už předtím pozastavilo členství náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi, který je obviněný kvůli hospodaření dopravního podniku hlavního města. Vedení hnutí ho také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN. Hlubučkovu rezignaci na funkci v dozorčí radě přijal ve středu 15. června také pražský dopravní podnik (DPP).

„Předsednictvo hnutí STAN na svém večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka a Rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil. Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN," znělo rozhodnutí nejužšího vedení STAN, jehož byl Hlubuček rovněž členem.

Hlubuček figurovak na třetím místě kandidátky STAN v podzimních volbách na pražský magistrát. Od roku 2010 je starostou pražských Lysolají. Nejprve kandidoval jako nezávislý, později za Starosty. Do hnutí STAN vstoupil v roce 2016, v současnosti je členem předsednictva a celostátního výboru hnutí a předsedou jeho pražské organizace.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné," uvedl ve středu mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) ve středu přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) a dalšího člena Michala Zdeňka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. Informaci sdělil primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě). Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes obvinili 11 lidí kvůli hospodaření DPP a mezi stíhanými je i Hlubuček. DPP je největší městská firma a provozuje MHD.

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení," řekl Scheinherr.

Kdo doplní dozorčí radu dopravního podniku?

Dozorčí rada se zabývala také dalšími členy představenstva, u nichž čeká na výsledky výslechů a oficiální vyjádření policie. O složení dozorčí rady rozhoduje městská rada, která zastupuje akcionáře, kterým je dopravní podnik. Kdo nastoupí na uvolněná místa po Hlubučkovi a Zdeňkovi, zatím není jasné. Podle Scheinherra není nezbytné zvolit nové členy okamžitě a bude to předmětem dalších jednání.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval Hlubučka k rezignaci na funkci ve vedení města a následně sdělil, že na čtvrtečním zastupitelstvu budou Piráti iniciovat jeho odvolání z funkce náměstka primátora. Pokud se tak stane, Hlubuček zůstane řadovým zastupitelem. Mandátu zastupitele jej totiž ze zákona nelze zbavit a může na něj pouze sám rezignovat. Hlubučkovo odstoupení požadoval i volební lídr hnutí STAN v Praze náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve středu 15. června kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další lidé z nejužšího managementu DPP, vyplývá z neoficiálních informací médií. Kriminalisté podle neoficiálních informací vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice.