„Když jsme před devíti lety s tehdy ještě Dny, nikoli Víkendy hmyzožravců začínali, byla i pouhá ochutnávka hmyzu něco výjimečného. Dnes už potraviny z hmyzu začínají být celkem běžné a tomu bude odpovídat i naše letošní nabídka,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
V nabídce je kromě už tradičních smažených cvrčků, sarančat, švábů či červů také hmyzí buchta. „V restauraci Oceán si dokonce můžete objednat originální hmyzí salát,“ dodává ředitel Bobek.
Pokud nebudete mít hlad, nebo vás přešla chuť, v Divadélku Archa se můžete seznámit s mnoha druhy hmyzu včetně velkých švábů a strašilek bez nutnosti tyto bezobratlé živočichy pozřít. Zoo Praha připravila zábavu i pro nejmenší - v Rezervaci Bororo na děti čekají hmyzí hry, znalostní kvízy a poznávačky.
Jen pro otrlé
Zoo chystá na neděli ještě jednu akci s názvem Nebojte se sklípkanů. V Galerii Gočárovy domy se koná další speciální komentování zaměřené na životní cyklus a zajímavosti o sklípkanech, které jsou zde vystaveni.
Speciální program probíhá stejně jako v sobotu mezi 10. a 16. hodinou. Zájemci si mohou zakoupit recepty na přípravu hmyzích pokrmů - třeba moučných červů s bylinkami nebo cvrčků na másle s čokoládou, které sepsal nejzkušenější český kuchař jedlého hmyzu Milan Václavík do knihy Hmyz na talíři.
„Originálním dárkem z návštěvy Víkendu hmyzožravců v Zoo Praha se mohou stát proteinové tyčinky z cvrččí mouky, které si návštěvníci mohou koupit na šesti místech v areálu zoo a hned v několika příchutích – například čokoládové, ananasové a višňové,“ doporučuje Martin Smrček z pražské zoologické zahrady, která označuje hmyz za jídlo budoucnosti.
Právě entomofágii má podle některých biologů zachránit lidstvo, jehož populace by měla dosáhnout v roce 2050 devíti miliard lidí. Roste tak i spotřeba živočisných bílkovin a na chov dobytka či drůbeže nemusí být místo. Mezi hmyzem je víc než tisícovka jedlých druhů, které nepotřebují tolik krmiva jako krávy, prasata či kuřata. Navíc mají lepší schopnost reprodukce i výživové hodnoty pro člověka.