V horkém letním dni se to zdá daleko, ale už za pět měsíců začnou na Staroměstském náměstí v Praze největší vánoční trhy v republice. Proto společnost Taiko vyhlásila 1. července, letos už podesáté, soutěž Hledá se strom. Lidé mohou své tipy na vánoční strom zasílat do 15. září 2020.

V sobotu 30. listopadu 2019 byl v Praze na Staroměstském náměstí rozsvícen vánoční strom.
Praha opět bodovala. Vánoční trhy jsou mezi pěti nejlepšími v Evropě

„O velikonoční atmosféru trhů Pražané i návštěvníci města přišli, věříme, že o tu vánoční nepřijdou. A právě k tomu nám mohou pomoci. Opět totiž hledáme vhodný strom, který by se stal letošní dominantou adventu v centru města. Na přípravě trhů začínáme pracovat, budeme proto velmi rádi, když nám lidé začnou posílat svoje tipy,“ říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Vždy se jedná o stromy, které je nutné porazit

Tip na vánoční strom může dát každý. Je ale třeba dodržet několik podmínek. Ideálním stromem je smrk ztepilý. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen, měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký a musí být stoprocentně zdravý. Společnost Taiko spolupracuje s dendrology z Mendelovy univerzity v Brně, kteří vždy prověří, zda je vytipovaný kandidát v pořádku.

Žluté lázně nabízejí spoustu zábavy. Písečná pláž.
Žlutým lázním už je 110 let. Nabídnou lepší koupání i sportovní vyžití

Růst může kdekoli v České republice na soukromém pozemku i na veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí (parky, zahrady, veřejná prostranství apod.). Všechny stromy, které během předchozích osmi let zdobily Staroměstské náměstí, bylo nutné pokácet z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti.

Vítězný tip je za 10 tisíc korun

Při výběru vhodného stromu je nutné přihlédnout také k tomu, aby byl dobře dostupný pro těžkou techniku, protože se nesmí při kácení poškodit. Do jeho blízkosti se musí dostat jeřáb a tahač s návěsem. Strom se přímo při kácení pokládá na připravený návěs tak, aby se nepoškodily větve. Naložený strom má totiž po zajištění větví šířku zhruba čtyři až pět metrů.

Stánky na Andělu.
Trhy v Praze 5 mají nového provozovatele. Soutěž budí pochybnosti

Vítězný strom organizátoři zvolí 1. listopadu a ten, kdo ho nabídl nebo na něj dal tip, získá podle pravidel soutěže deset tisíc korun. Vánoční strom se potom slavnostně rozsvítí na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 28. listopadu 2020. Více informací o trzích a podmínkách soutěže najdete na http://www.trhypraha.cz/vanocni-strom/.