Již příští týden by mohl být znám nový provozovatel Malostranské besedy na Malostranském náměstí. Ve čtvrtek totiž bude zasedat zastupitelstvo Prahy 1, které by mělo o novém nájemci této významné budovy rozhodnout.

Do 7. ledna mohli zájemci podávat své nabídky. Ty musely obsahovat dvě části, a sice záměry provozovatele a nabízenou cenu za pronájem. Minulý týden schválila rada Prahy 1 postup, podle kterého bude nový nájemce vybrán.

Minulýpátek byly otevřeny obálky s první částí nabídky. „Ze čtyř nabídek dvě bohužel nesplnily formální podmínky na podání,“ informoval včera Alexandr Koráb, tiskový mluvčí Prahy 1. V průběhustředy posuzovala kulturní komise jedno z kritérií. Její členové hodnotili kulturně společenský přínos městské části.

V pátek otevřou druhou obálku

Tentopátek se otevře druhá obálka a dojde k vyhodnocení dalších kritérií. V pondělí pak rada na svém pravidelném zasedání doporučí nejvhodnějšího zájemce na pronájem Malostranské besedy a toho představí na čtvrtečním zastupitelstvu. „Kritérií pro výběr nového provozovatele je celkem osm, například kulturně společenské, finanční nebo podmínka kvalitních referencí a zkušeností,“ říká starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

„Hodnotící komise pro otevírání obálek má devět členů, jsou v ní zastoupeny všechny politické subjekty, které zasedají v zastupitelstvu, a to podle parity,“ předem odmítá jakákoliv podezření z podjatosti komise Hejma. Naráží tak na průtahy, které se kolem pronájmu Malostranské besedy konaly v loňském roce.

Opozici se nezdálo nájemné

Tehdy bylo vyhlášeno první výběrové řízení, ve kterém vyhrála firma 2media.cz. Opozice však nesouhlasila s výší nájemného 105 000 Kč měsíčně, které by měl provozovatel platit po dobu 25 let. To sice bylo zvýšeno na 125 000 a doba pronájmu snížena na 20 let, ale i tak celé výběrové řízení opozice napadla.

„Platit takto nízké nájemné v lokalitě, kde se za mnohem menší komerční prostory platí více než dvojnásobek, mi připadá přinejmenším zvláštní,“ podivuje se zastupitelka Kateřina Klasnová (Věci veřejné). Vítězná firma tak kvůli průtahům od projektu odstoupila, a muselo být tedy vypsáno nové výběrové řízení.

Vítězná firma do druhého kola

„První ze dvou společností, které postoupily do druhého kola, je i společnost 2media.cz, která vyhrála první výběrové řízení. Ta založila firmu Malostranská beseda, a. s., která by provozovala gastronomickou, divadelní i výstavní část Malostranské besedy. Druhou společností je firma Amlira MV, s. r. o.,“ potvrdil Deníku Koráb.

„Po schválení vítěze zastupitelstvem budeme urychleně spolupracovat s novým provozovatelem na doladění interiérů Besedy, aby mohla být podle plánu na podzim tohoto roku zpřístupněna veřejnosti,“ pokračuje Hejma. „Záměr vítěze bude zveřejněn na internetových stránkách Prahy 1 po jeho schválení zastupitelstvem,“ zakončuje Koráb.