Ve středu naplno odstartovala unikátní soutěž Jak chutná Praha. Cíl je jasný, najít originální recepty spojené s hlavním městem, které by mohly pomoci zvednout gastronomii v Praze a vrátit jí věhlas z dob minulých, kdy se v metropoli jedly tradiční místní speciality a lahůdky.

„Věříme, že lidé nezaváhají a budou soutěžit a pomohou tím dobré věci, obnově nějaké tradice. Babička či prababička má možná doma nějaký zajímavý recept, který dědí po generace a právě takové recepty nás zajímají,“ uvedla Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby (PIS).

Ta soutěž Jak chutná Praha pořádá ve spolupráci s Asociací českých cestovních kanceláří a agentur a Pražským kulinářským institutem.

Hlavní chod, polévka i dezert

Lidé mohou recepty posílat do konce března. Poté bude vybráno 50 nejzajímavějších receptů ve složení 25 jídel, 15 polévek a 10 dezertů a odborná porota dále vybere 20 finálových receptů v poměru 10 jídel, 5 polévek a 5 dezertů.

„Těchto dvacet receptů se umístí na web do soutěžní sekce, kde o nich budou hlasovat občané,“ pokračovala Ramnebornová.

Tomio Okamura z asociace cestovních kanceláří věří, že na gastronomii lze stavět cestovní ruch. „Je to tak, podívejte se na Francii, Itálii, Španělsko. To jsou země, kam se jezdí za paellou, mozzarellou, pizzou a mnoha jinými lahůdkami. Věřím, že i Praha je schopná nabídnout turistům své vlastní speciality. Ať už tou budou šneci, lososi či chřest, který se tu jedl,“ řekl Okamura.

Restaurace je budou vařit

Upozornil na to, že se už nyní jedná s majiteli restaurací o tom, aby pak některé vítězné recepty dali do svých jídelních lístků a zkusili je začít vařit.

Od soutěže si hodně slibuje i Roman Vaněk, ředitel Pražského kulinářského institutu. „Považuji za naprostou nehoráznost, že v pražské restauraci dokáží mít v jídelníčku takové věci, jakou je například kuřecí steak s broskví přelitý vaječným koňakem. To je opravdu otřesné. Věřím, že tato soutěž gastronomii v Praze pozvedne,“ sdělil.

Je toho názoru, že se už Česká republika probouzí ze zlého snu, co se týká jídla. „Přál bych si, aby to bylo tak, že když dá někdo do úst lžíci s nějakým tradičním receptem, aby řekl, hmm babičko,“ pokračoval Vaněk.

Podle něj lze i dnes v Praze najít například výborné lahůdkářství, uzenářství, kde připraví prakticky cokoli, či příjemnou cukrárnu.

Harmonogram, pravidla soutěže a ceny

Harmonogram soutěže:

leden až březen – sběr receptů
březen – 31. 3. ukončení zasílání receptů
duben – 4. 4. zasedání poroty, která vybere z 50 receptů 20,
ochutnávky receptů na Velikonočních trzích
duben až červen – hlasování veřejnosti o receptech, k 9. 6. ukončení soutěže a vyhlášení vítězů, od června budou nejúspěšnější recepty vařit a nabízet na zámku Ctěnice i v dalších restauračních zařízeních a cukrárnách
prosinec
prosinec – neúspěšnější recepty budou na Vánočních trzích

Ceny pro výherce:
- cena veřejnosti - zájezd do Itálie pro dvě osoby
- ceny poroty - poznávací zájezd do Paříže pro dvě osoby
- zájezd do Itálie pro dvě osoby
- víkendový pobyt pro dva na zámku Ctěnice
- kurz vaření od Pražského kulinářského institutu

Stručná pravidla:
Lidé mohou zasílat recepty doplněné o krátký příběh vztahující se k jejich původu až do konce března, a to poštou na adresu Pražské informační služby (Arbesovo náměstí 70/4, Praha 5 - 150 00), či je lze osobně donést na Informační centra PIS ve Staroměstské radnici a v Rytířské ulici poblíž Stavovského divadla nebo prostřednictvím webového formuláře na adrese www.praguewelcome.cz.