Investorem stavby je James Woolf, generální ředitel společnosti Flow East. „Plánovaná stavba Květinového domu spojuje moderní design s prostorovou i energetickou efektivitou," popisuje. Na projekt už dříve reagovali negativně památkáři. Vznikaly demonstrace, petice a protesty.

Odbor výstavby vydal k projektu nové rozhodnutí

„Tehdy se rada hlavního města na základě petice lidí rozhodla odvolat proti územnímu rozhodnutí, které bylo loni v létě skutečně zrušeno. Demolice tak neprošla," sdělil mluvčí primátorky Martin Vodička. Letos 28. února vydal odbor výstavby Prahy 1 k projektu nové územní rozhodnutí, kterým stavbu Květinového domu opět povoluje.

„Těší nás, že územní rozhodnutí pokročilo, na tomto projektu pracujeme už desetiletí. Jsme hrdí na možnost nahradit nevýraznou budovu projektem, který této důležité lokalitě odpovídá mnohem lépe," říká James Woolf.

Bourání v rezervaci je vždy nešťastným krokem

To si ale řada památkářů nemyslí. O to víc, že dům spadá pod UNESCO. „Já i moji kolegové jsme z toho v šoku. Bourání v rezervaci je vždy nešťastným krokem, naši předkové měli vyměřené ulice i výškovou hladinu prostoru z určitého důvodu a není radno si s tím zahrávat," vyjádřila se Andrea Holasová z Národního památkového ústavu.

„Souhlasem s demolicí se odbor památkové péče zpronevěřil svému poslání, napřed před pár lety a teď znova," prohlásil Richard Biegel, místopředseda Klubu Za starou Prahu.Podle investora byla rekonstrukce ve dvacátých letech nešťastná. Podle Holasové jde ale o zdařilou přestavbu, která spojuje kubismus s novoklasicismem.

Až do středy se lze proti územnímu rozhodnutí odvolat. „Na Václavském náměstí by mělo jít o architekturu nadprůměrných kvalit, což tady splněno není, a proto podporuji odvolání," prezentuje své stanovisko náměstkyně primátorky Petra Kolínská.