„A mezitím proběhly čtyři odborné stáže členů naší čakovické jednotky u Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. V rámci stáží hasiči drželi čtyřiadvacetihodinovou pohotovost na hasičské stanici číslo 10 v Satalicích. Při tom se v několika blocích školili, například v užívání speciálních ochranných obleků, zejména protichemických. Zároveň získávali informace o různých typech činností," řekl Lukáš Horský, člen SDH Miškovice.

„Nezůstali však jen u teorie, takže během stáží, vyjela naše jednotka spolu s družstvy hasičského sboru i k několika případům jako třeba k požáru lesa do Újezdu nad lesy, k požáru chaty v pražských Vysočanech nebo k případům technického rázu jako vyproštění osoby z výtahu," pokračoval Lukáš Horský.

„Naše jednotka pomáhá také při práci s naší hasičskou mládeží, která se pravidelně schází každé pondělí od 16 hodin na hasičské zbrojnici, zajištuje dopravu na tréninky a závody mladých hasičů," doplnil Horský.

Perný program mladých hasičů

Závodní sezona začala už v sobotu 19. září Memoriálem Josefa Bednáře v požárním útoku, který pořádal pražský sbor dobrovolných hasičů v Lipencích. „Tam jsme se s naším družstvem v kategorii mladších dětí ve složení Aišman, Buryška, Slavíková, Pončíková, Ducháček, Krnáč, Nekvasil umístili na krásném 6. místě z celkově 12 družstev z celé Prahy," chválí své svěřence Lukáš Horský, který je vedoucím kroužku Mladých hasičů.

A hned následující den se pokračovalo na Proseku. „S naší jednotkou a hasičskou mládeží jsme se zúčastnili akce pro děti a veřejnost pořádanou Městskou částí Prahy 9 s názvem Prosecký podzim v Parku Přátelství. Nechyběly zde ukázky hasičské techniky našeho sboru a plno soutěží pro děti, jako stříkání na terč, hasičské frisbee nebo překážková dráha. Na závěr celého dne nesměla chybět oblíbená pěna," vzpomíná Lukáš Horský.

Sbor dobrovolných hasičů z Miškovic a jeho oddíl Mladých hasičů je hodně aktivní.

V sobotu 3. října pak kroužek Mladých hasičů přijal výzvu od kolegů hasičů z Veleně na Nultý Srandamač 2015. „Vše dopadlo na výbornou a v konkurenci třech družstev jsme obsadili první příčku. Nakonec vyzvalo smíšené družstvo žen (Miškovice, Řepy, Řeporyje a Veleň) místní mužské, narychlo sestavené družstvo a ženy muže ladně porazily," doplňuje.

Další ze závodů se konal 10. října a miškovický oddíl se jej zúčastnil s pětičlennou hlídkou ve složení Slavíková, Pončíková, Aišman, Buryška, Jančav. Šlo o celopražský závod požární všestrannosti, kde děti závodily v disciplínách jako střelba ze vzduchovek, orientace na mapě, zdravověda či uzle a i když běžely úplně poprvé, umístily se na krásném 18. místě z celkového počtu 24 hlídek v této kategorii.