„Čeká nás vztyčení 252 metrů dlouhého hrazení, uzavření vodotěsných vrat vzduchotechniky, odpojení ostrova od elektrické sítě, spuštění elektrocentrály a přechod na nouzové zásobování elektrickou energií, odzkoušení činnosti čerpadel určených pro čerpání dešťové vody z chráněného území ven za zábrany," popisují hasiči na svém webu.

Pro dobrovolné hasiče z Prahy 1 půjde o jednu z největších akcí v jejich zatím krátké historii. Působí totiž teprve od 11. září loňského roku, jako zatím poslední z více než 40 dobrovolných hasičských sborů, které na území metropole vedle jejich profesionálních kolegů fungují.

„V terénu už jsme byli několikrát," popisuje někdejší starosta Prahy 1 Filip Dvořák, který v jednotce vykonává funkci zástupce velitele. „Například už před dvěma lety v zimě, kdy v Praze napadlo ohromné množství sněhu, a jednotka ještě oficiálně neexistovala, nastoupila a pět dní sklízela sníh ze střech," dodává.

Zatímco odklízení sněhu ale patří ke každoroční rutině, dnešní akce má ukázat, jak by hasiči postupovali, kdyby nastal krizový stav. Právě Žofín patřil při povodních v roce 2002 k nejvíce postiženým místům.

„Když se po roce 2000 stavěl systém městských zábran, bylo řečeno, že je to neekonomické, a tak město Žofín chránit nebude. Prahu 1 přitom stálo odklízení škod desítky milionů korun. A tak se rozhodlo, že na Žofíně systém bude, byť trochu jiný," říká Dvořák.

Jak v praxi funguje, uvidíme právě dnes. „Jedná se o celodenní akci a po celý den se bude na co dívat i na čem pracovat," zvou dobrovolní hasiči.