Její prezident Marek Slabý novinářům řekl, že hasiči vypomáhají záchranářům už nyní. Memorandum však dalo právní rámec k propojení předpisů týkajících se záchranářů a hasičů s legislativou o integrovaném záchranném systému.

Čtěte také: Mimořádné zastupitelstvo Prahy bude ve čtvrtek 23. března

Zasahující jednotky jsou náležitě vyškoleny

„Nejde o to, že by někdo někoho nahrazoval, ale krásně ta síť záchranných služeb bude doplněna širší sítí hasičských posádek. Takže těch, kdo umí a mohou pomoci tam, kde je to třeba, bude podstatně více a ta pomoc bude rychlejší," uvedl Slabý.

Pomoc bude poskytována vždy na žádost zdravotní záchranné služby v urgentních případech, a to jednotkami, které k tomu jsou vyškoleny a vybaveny, uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

Čtěte také: Hejtmani se sejdou kvůli penězům na zvyšování mezd a hasičům

Plánují se společná výjezdní stanoviště

Předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) vidí přínos memoranda v tom, že hasiči budou moci záchranáře v nutných případech zastoupit. „Každá záchrana lidského života je o minutách, ne-li o vteřinách," podokla.

„Není důležité, kdo je první na tom místě nehody, ale důležité je, aby ten první byl schopen poskytnout kvalitní péči," přidala se pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Uvedla, že v Praze je snaha budovat společná výjezdní stanoviště záchranářů a hasičů, z nichž jedno se už chystá v Holešovicích. „Doufám, že se již v letošním roce začne právě s (jeho) výstavbou a s rekonstrukcí," dodala.