V novém objektu mají sídlit hasiči i záchranka. Bude tam také dílna, administrativní část a čerpací stanice. Místo na zaparkování bude mít 11 zásahových aut hasičů a 12 sanitek, dalších 46 míst bude pro osobní auta.

„Technický stav budov a vnitřních komunikací je již nevyhovující. Proto budou stávající objekty odstraněny a vystavěny nové objekty záchranné hasičské stanice a jeden objekt zdravotnické záchranné služby," píše se v dokumentaci k posudku EIA, která byla pro stavbu vypracovaná.

Navrženo je také propojení ulic Argentinská a Poupětova novou komunikací, která by umožnila jejich bezpečnější výjezd.

Současné budovy jsou zděné nebo montované. Místní dílny obsluhují hasičskou techniku z celé Prahy. Navrhované nové objekty jsou nejvýše třípodlažní, s garážemi přes dvě patra a myčkou. Počítá se fasádou obloženou plechem v červené, šedé a zelené barvě a skleněnou zelenou fasádou a deskami s dřevěným vzorem.

Stavba za provozu

Stavbu nové stanice budou muset hasiči zvládnout za provozu, proto bude rozdělená na etapy. V první se zdemolují jižní objekty a bude vybudováno nové propojení s Argentinskou ulicí. Ve druhé etapě se postaví provizorní hasičská stanice, ta současná se zbourá a budou postavené nové objekty administrativy a dílen.

V dalších fázích vznikne nová budova pro záchranáře a nová hasičská základna. Celá výstavba by měla být hotová za dva roky od jejího zahájení.

Objekt v Argentinské je prvním, kde se počítá s jednou základnou pro hasiče i záchranku. Ze současných 11 stanic, odkud hasiči vyjíždějí, patří osm městu. Spojení by ušetřilo náklady na provoz.

Některá provizoria

Hasiči mají v současné době výjezdová stanoviště v ulici U Prašného mostu v Praze 1, v Legerově ulici v Praze 2, Na Krčské stráni v Praze 4, v Jinonické a V Sudech v Praze 5, v Heyrovského v Praze 6, Argentinské v Praze 7, v ulici K Radonicům v Praze 9, v Průběžné v Praze 10, Květnového povstání v Praze 11 a v ulici Generála Šišky v Praze 12.

Záchranáři mají 17 výjezdových stanovišť a sídlo v Korunní ulici na Vinohradech. V některých místech působí v provizoriu, třeba na Chodově v několika stavebních buňkách. Praha by chtěla postavit nové sídlo záchranky v Troji u výjezdu z tunelu Blanka. Náklady se pohybují kolem 400 milionů korun.

Práce by měly začít v roce 2017. Místní radnice ale kvůli stavbě podala proti magistrátu žalobu, která může projekt i zastavit.

Čtěte také: Hasiči v Čáslavi se po letech dočkali, nová stanice je hotová