Většina pracovních míst v rozvojovém světě ale tyto podmínky nesplňuje a stále častěji se tak děje i v zemích bohatých včetně České republiky, řekl novinářům pořadatel akce Česko proti chudobě Tomáš Tožička. Konala se u příležitosti dnešního Mezinárodního dne za odstranění chudoby.

Čím dál více lidí práce neuživí

Stánek uprostřed náměstí lákal etnickou hudbou, přihlížela mu asi dvacítka lidí. Pořadatelé rozdávali kolemjdoucím informační letáky v češtině a angličtině, o problematice diskutovali i s cizinci.

„Roste nám pracující chudoba. To znamená, že lidé sice pracují, odvádějí výkony mnohdy déle než osm hodin denně, ale přesto jim práce nestačí k tomu, aby uživili sebe, natož pak své bližní," řekl Tožička.

Lidem se musí práce vyplatit

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který se akce účastnil, připomněl, že v ČR se zvyšuje minimální mzda, naposledy z 9.900 na 11 tisíc korun k 1. lednu příštího roku. „Tedy je to poměrně silný nárůst a tento trend by měl pokračovat tak, abychom cílili minimálně ke 40 procentům průměrné mzdy," řekl.

Je to podle něj proto, aby se lidem pracovat vyplatilo a mohli si za to pořídit základní potřeby pro důstojný život.

Dienstbier řekl, že z ČR odtéká ročně zhruba 300 miliard korun na dividendách. Je proto podle něj rozumné usilovat o to, aby z toho alespoň část v Česku zůstala, ať už v podobě vyšších mezd nebo například prostřednictvím sektorové daně, zejména ve finančnictví, vodárenství nebo telekomunikacích. Aby bylo z těchto peněz možné platit například veřejné zaměstnance, jako jsou vysokoškolsky vzdělaní sociální pracovníci.

Čtěte také: Mladá Boleslav má málo strážníků, láká na vyšší plat i služební byty