Farmáři vyhodí až více než třetinu toho, co vypěstují, a to často jen proto, že zboží nesplňuje estetické nároky prodejců.

Výpěstky, které farmáři nemohou udat především kvůli jejich vzhledu, se budou prodávat za symbolickou cenu až do vyprodání zásob. K dispozici budou tři velikosti papírových sáčků plných zeleniny v ceně od pěti do 15 korun.

„Získané peníze použijeme na pokrytí našich dalších aktivit," uvedl mluvčí aktivistů Adam Podhola. Nakupujícím budou rozdávány letáčky informující o plýtvání jídlem, obsahující mimo jiné „záchranářské recepty", které radí, jak využít opomíjené části potravin.

Zeleninové kari z "odpadu"

V rámci podobného happeningu uskutečněného loni v září bylo kolemjdoucím na Václavském náměstí rozdáno zeleninové kari uvařené ze 450 kg surovin, které by jinak přišly vniveč.

Podle údajů Organizace spojených národů skončí celosvětově v popelnicích ročně až 1,3 miliardy tun jídla v celkové hodnotě téměř 20 bilionů korun, což je asi třetina světové produkce potravin. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok.

V Česku zatím neexistuje údaj o množství potravinového odpadu. Číslo by mělo být známé v roce 2016. Podle studie vypracované pro Evropský parlament vyhodili v ČR v roce 2006 téměř čtvrtinu vyhozeného jídla zemědělci.