Minulý týden to bylo zdražení vody, nyní hranice pro odchod do důchodu. Ve vládní koalici to před krajskými a senátními volbami jiskří. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš včera opět označil zastropování hranice odchodu do důchodu na 65 let za populismus a návrh sociálních demokratů odmítl. „Prioritně bychom měli řešit výši důchodů, které máme nízké a řada důchodců má kvůli jejich výši existenční problémy," uvedl pro ČTK Babiš. Podle něj je nelogické a předčasné řešit v roce 2016 strop odchodu do důchodu pro rok 2030.

Jenomže podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tím jeho koaliční partner popírá to, co sliboval v roce 2013 ve svém volebním programu. „ANO nerespektuje koaliční smlouvu ani vlastní volební program," zlobil se premiér. Spolu s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) připomněli, že stejnou hranici pro odchod do důchodu mají i další evropské země, mimo jiné Belgie, Dánsko, Estonsko, Itálie a další. „Doufejme, že náš koaliční partner opustí snahu udělat z toho problém," řekl šéf Senátu.

Na navrhovanou hranici ale asi není v hnutí ANO úplná shoda. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) před středečním jednáním vlády uvedla, že sama by se přiklonila k hranici 67 let. V současné době se každoročně zvyšuje růst důchodového věku u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Věk odchodu do důchodu by se měl přitom sjednotit, přičemž lidé narození v roce 1971 by odcházeli do důchodu v 65 letech. Pokud by se tedy vláda dohodla na této maximální hranici, týkala by se i lidí, kteří se narodili po roce 1971.

Podle ministryně Michaely Marksové (ČSSD) má zastropování svůj praktický důvod. „I přes nedostatek pracovních sil na trhu zaměstnavatelé příliš nezaměstnávají lidi starší 50 let," uvedla pro ČRo Marksová.

Třetí koaliční strana – KDU-ČSL – do sporu příliš nezasahuje. „Myslím, že se to přeceňuje. Zastropování mohou další vlády změnit. Pokusíme se najít kompromis, abychom se kvůli tomu zbytečně nezasekli," napsal šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Shodu se budou snažit najít koaliční špičky příští týden.

Není to ovšem tento týden poprvé, co si zástupci ANO a sociální demokraté vjeli do vlasů. V úterý při dramatické tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) oznámil, že stahuje z programu středečního jednání vlády návrh novely zákona o vodě. Ten počítal se zdražením podpovrchové vody. Nedlouho před vládním jednáním mu sociální demokraté vzkázali, že tento návrh rozhodně nepodpoří.

Ve čtvrtek pak vicepremiér Babiš chyběl při uvítací ceremonii čtvrteční návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové na Úřadu vlády.