Zajít si na piknik s grilováním nebo opékáním špekáčků do pražských lesů a luk není už dávno žádný problém. „Od roku 2009, kdy vznikla první místa, kde lze v Praze legálně rozdělat oheň, se stalo pořádání pikniků, spojených s grilováním, skutečným fenoménem,“ informovala Michaela Plesníková, regionální manažerka informačního serveru Yelp.cz.

Kde v Praze grilovat

O narůstající oblíbenosti těchto aktivit svědčí i přibývající počet míst s veřejným ohništěm nebo grilem. Ty jsou k zapůjčení zdarma, lidé si musejí pouze přinést vlastní uhlí nebo brikety a potraviny, které chtějí grilovat. Po použití je třeba oheň uhasit a gril uvést do původního stavu.

„To ale nikdo nekontroluje, takže záleží na člověku, v jakém stavu gril, případně ohniště, zanechá, stává se nám proto, že zařízení bývají dost znečištěná,“ přiznala tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Stanoviště, kde lze legálně rozdělat oheň, je označeno cedulí s nápisem „Piknikové místo“, jeho součástí je i návštěvní řád, který je návštěvník povinen dodržovat. Dále se musí ujistit, zda není rozdělávání ohně dočasně zakázáno kvůli mimořádným klimatickým podmínkám (extrémní sucho, vítr atp.).

A nemělo by se zapomínat, že ve většině případů se na pikniková místa žádná rezervace nevztahuje a grilování mimo ně je přísně zakázáno. Je tedy třeba myslet na to, že kdo dřív přijde, ten dřív griluje.

„Za porušení vyhlášky o zákazu rozdělávání ohně mimo vyznačená stanoviště může strážník udělit pokutu do výše 5000 korun, případně celou věc postoupit příslušnému správnímu orgánu,“ informovala Deník tisková mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová.